Succesvol persoonlijke doelen halen


Persoonlijke doelen behalen lastig? Echt niet! Tenminste, als je de tips gebruikt die we voor je verzameld hebben in dit blog. Lees snel verder en ontdek hoe ook jij succesvol je persoonlijke doelen kunt behalen. 

Goed nadenken om je doelen te behalen helpt!

Hoe wil je dat de rest van je leven eruit ziet? Het kan zinvol zijn om hier eens kritisch over na te denken. 'Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd deed' is hierbij een belangrijke quote om in je achterhoofd te houden. Als je tevreden bent met je leven, dan kun je hier, op dit moment, stoppen met het lezen van dit blog. Ben je echter ontevreden met je leven en ben je van mening dat er daadwerkelijk dingen moeten veranderen in je leven, lees dan vooral verder. Als je klaar bent met lezen, plan dan een moment in je planner wanneer je aan de slag gaat met pen en papier om je toekomstige leven te beschrijven. 

Voordat we starten met zielig in een hoekje te bedenken wat er allemaal mis gaat in je leven en hoeveel energie alle dingen je wel niet kosten, gaan we eerst aan de slag met dingen die wél goed gaan in je leven. Welke dingen vind je leuk om te doen? Welke activiteiten in je leven geven je energie, geven je het idee dat je het zonder er over na te moeten denken moeiteloos voor elkaar krijgt?

Hoe zou het voor je zijn als je deze dingen meer aan je leven zou kunnen toevoegen? Welke dingen zou je moeten doen of laten? Hoe zou je leven er uit zien als je de aanpassingen doet? Hoe zou het mentaal met je gaan? Waar zou je wonen? Hoe is je financiële situatie dan? Hoe is het in de toekomst gesteld met je gezondheid? Kun je in de toekomst alle dingen doen die je zou willen doen?

En hoe ziet je leven er over pakweg tien jaar uit als je geen veranderingen aanbrengt in je leven? Hoe zit je erbij op mentaal gebied? Hoe ziet je gezondheid er dan uit? Heb je genoeg financiële ruimte? Kortom: je stelt jezelf dezelfde vragen als je jezelf gesteld hebt bij de visualisatie van je toekomst als je wel veranderingen in je leven aanbrengt.

Sterke kanten benadering

Wat zijn je sterke kanten? Welke eigenschappen hebben jou door moeilijke periodes heen gesleept? Ben je bijvoorbeeld gestructureerd en helpt je gestructureerdheid je om in tijden van chaos nog wat structuur in je leven aan te brengen? Of ben je ijzersterk in verbindingen leggen met mensen om je heen en weet je van jezelf dat je in staat bent om hulp te zoeken als je weet dat het goed voor je is om hulp te vragen? En hoe staat het met je wilskracht? Is deze sterk genoeg om je door moeilijke tijden heen toch te helpen doorzetten om je doelen te behalen? Kortom: we zijn op zoek naar je sterke kanten. Schrijf ze op en zet er voorbeelden bij uit het verleden waaruit bleek dat je deze sterke kanten succesvol hebt ingezet.

Mindset

Voordat we heel specifiek naar je persoonlijke doelen gaan kijken die je in je leven gaat halen, is het belangrijk om nog een ding goed te onderzoeken: je mindset. Want hoe werkt dat brein eigenlijk van jou? Welke overtuigingen heb je over jezelf en hoe groot schat je de kans in dat je daadwerkelijk kunt veranderen? 

Er zijn twee soorten mensen in de wereld: mensen met een fixed mindset en mensen met een growth mindset. Tot welke groep je behoort kun je misschien pas bepalen als je weet wat deze termen in houden. Een klein voorbeeld: mensen met een fixed mindset doen uitspraken als 'zo ben ik nu eenmaal en zo zal ik altijd zijn' of ' ik zal dat wel nooit leren.' Deze mensen zijn er van overtuigd dat ze nu eenmaal zijn wie ze zijn, altijd zijn geweest en denken ook nooit te kunnen veranderen. Zij zijn er van overtuigd dat de aangelegde paden in hun hersenen als het ware in beton zijn gegoten en nooit omgelegd zullen worden. 

Er zijn ook mensen die van zichzelf weten dat ze kunnen leren, dat de paden in hun hoofd omgelegd kunnen worden. Deze mensen zien fouten maken niet als een faal ervaring, maar als een leermoment. ' Ah, blijkbaar was deze mannier om het op te lossen niet zo handig, welke andere manier kan ik nog bedenken?' Mensen met een growth mindset zijn van nature optimistisch over hun manier van leren en zijn er van overtuigd dat er verandering mogelijk is. 

Fixed- of growth mindset

Het is belangrijk om van jezelf te weten tot welk 'team' jij behoort: team fixed- of growthmindset. Want als jij tot de eerste groep behoort, heeft doelen opstellen niet zoveel zin. Je bent er namelijk van overtuigd dat je zo bent zoals je bent en dat je niet zult veranderen. Je kunt dan doelen stellen tot je een ons weegt, en braaf een plan opstellen hoe je dit doel gaat behalen, maar onbewust zul je jezelf saboteren om dit doel te bereiken: je bent namelijk zoals je bent en daar kun je niets aan veranderen.

Ben je echter lid van 'team growth mindset' dan zijn er grote veranderingen mogelijk. Je vertelt jezelf namelijk onbewust dat je in staat bent om je doelen te behalen, ook al had je tien jaar geleden niet bedacht dat je ooit deze persoonlijke doelen zou gaan nastreven en dat je deze uiteindelijk zou kunnen gaan behalen. 


Concrete persoonlijke doelen opstellen

Om je persoonlijke doelen te bereiken zul je ze concreet moeten gaan opstellen en hier een tijdspad aan moeten verbinden. Bedenk voor jezelf goed waarom je juist dit persoonlijke doel wil gaan bereiken. Het helpt om nog eens terug te blikken op de oefening die je in het begin hebt gedaan: je hebt gevisualiseerd hoe je leven eruit ziet op het moment dat je een verandering in je leven hebt aangebracht. Een klein voorbeeld: in je visualisatie zag je voor je dat je lichamelijk in een topconditie verkeerde. Hoe zou je van dit beeld waarheid kunnen maken? 

Voor mij persoonlijk omvat dit de volgende aanpassingen in mijn leven: ik ga meer bewegen en bewuster eten. Dit klinkt nog erg vaag, vind je ook niet? Bovendien zijn dit stiekem twee doelen. Meer bewegen vind ik voor nu belangrijker dan bewust eten, dus het bewuste eten parkeer ik even. Ik loop al behoorlijk wat hard en ik fiets veel, dus ik kom wel aan mijn beweging. Echter doe ik weinig aan krachtsport en ik weet dat ik in mijn spierontwikkeling nog wel iets kan verbeteren. Daarom heb ik voor mezelf het volgende persoonlijke doel opgesteld:

Ik ga vanaf nu tot aan de zomervakantie een keer per week naar een yogales hier in de buurt. 

SMART formuleren

Dit doel is specifiek, meetbaar, voor mij acceptabel, want een keer in de week een yogales volgen is in mijn agenda in te passen en hierdoor is dit doel ook realistisch. Bovendien is het tijdgebonden. Kortom: ik heb mijn doel heel SMART opgesteld.

De kleinste eerste stap die ik kan zetten om dit doel te bereiken is onderzoeken op welk moment in de week de yogales het beste in mijn agenda past. Een volgende stap is mezelf informeren waar ik een yogales kan volgen hier in de buurt op het moment dat het mij uitkomt. Ik kies specifiek voor een groepsles yoga, omdat ik weet dat de kans dat ik aan yoga ga doen groter is als ik verbonden ben aan een groep en aan een docent. Zelf yoga doen op een matje in mijn huiskamer lukt me prima, maar ik weet ook van mezelf dat ik van uitdagingen houd en die vind ik eerder in een les waarbij ik lichamelijk aanwezig moet zijn, dan in een video les die ik eerst zelf moet uitzoeken. Bovendien word ik ter plekke gecorrigeerd als ik mezelf er te makkelijk van af maak. Met andere woorden: ik presteer beter als ik fysiek in een les aanwezig ben.

Je merkt dat ik nu verschillende dingen toepas uit het persoonlijke onderzoek wat ik gedaan heb voorafgaand aan het opstellen van mijn doelen. Ik heb mijn sterke kanten gebruikt die ik van te voren van mezelf bepaald had. Ook heb ik kleine, haalbare stapjes bedacht die me kunnen helpen om mijn doel te behalen: ik heb een moment in mijn agenda bepaald (klein stapje 1) en ik ga onderzoeken welke les in de buurt passend is in mijn agenda (stap 2). Bij het zetten van deze eerste stappen heb ik mijn yoga mat nog niet eens hoeven uitrollen, maar ik heb al wel stappen gezet richting het behalen van mijn persoonlijke doel.

Obstakels bij het behalen van je doelen

Maar wat te doen als het me een keer niet lukt om de yogales te volgen op het aangegeven moment? Stel ik heb een begrafenis of ik ben ziek? Wat dan? Dan is het helpend om een ' als... dan' scenario op te stellen. Doe dit bij voorkeur vóórdat je start met het aan je persoonlijke doelen werken. Bijvoorbeeld: ' als ik door onvoorziene omstandigheden niet naar de yoga les kan, dan doe ik dezelfde dag nog een online yoga les.'  Of: 'als ik door ziekte niet naar de yoga les kan, dan meld ik me af voor de les, maar informeer ik naar inhaal mogelijkheden voor wanneer ik weer beter ben.' 

Door alvast over je obstakels na te denken en van te voren hierbij passende oplossingen te bedenken, vergroot je de kans tot het behalen van je persoonlijke doelen. Je hoeft namelijk op het moment van andere omstandigheden niet meer na te denken wat je zou moeten doen, want het denkwerk heb je van te voren al gedaan. Je weet van te voren niet wanneer het moment komt dat je niet aan je doel kunt werken, noch heb je een idee van de omstandigheden waarin je dan verkeert. Het kan ongelooflijk helpend zijn om dan al een noodscenario vast te hebben liggen, zodat je alsnog, zonder nauwelijks na te hoeven denken, toch nog aan je persoonlijke doelen kunt werken.

Voortgang persoonlijke doelen bij houden

Wat ook ontzettend helpend kan zijn is om je voortgang bij te houden, hoe klein de voortgang ook is. Kon je eerder net voorovergebogen net met je handen je bovenbenen aanraken en nu bereik je je knieën? Noteer het! Alle kleine stappen samen vormen gezamenlijk een grote stap. Bovendien is het enorm motiverend als je later eens terug leest. Misschien komt er een moment dat je voorovergebogen je handen plat op de grond kunt leggen en lees je dan terug vanaf waar je komt. Wat een fijn gevoel is dat! Je hebt gewerkt aan voortgang en het leek alsof je geen progressie boekte, maar wat kom je van ontzettend ver! In onze planner vind je manieren om je voortgang visueel te maken.


Vergeet niet om alle succes te vieren, elke kleine stap die je behaald hebt richting je persoonlijke doel is een feestje waard. Bij het vieren van je successen maak je namelijk gelukshormonen aan en het goede nieuws is: die gelukshormonen zijn mega verslavend! Maak hier gebruik van, want dit is een goede en helpende verslaving: je zult steeds maar weer dat geluksgevoel willen ervaren en hierdoor zul je steeds weer een nieuwe stap zetten naar het bereiken van je persoonlijke doel.