7 voordelen van een minimalistische levensstijl

7 voordelen van een minimalistische levensstijl 


Als werkende moeder heb je het vaak druk met het combineren van werk, gezin en huishouden. Een minimalistische levensstijl kan je helpen om meer rust, overzicht en balans te creëren in je leven. In deze blog lees je 7 voordelen van minimalistisch leven speciaal voor werkende moeders met volle agenda's en dreinende kinderen aan de rokken. .


1. Meer tijd en energie


Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Een open deur van heb ik jou daar, maar soms moet er gewoon even flink door open deuren getrapt worden. Of gewezen worden op de open deuren die er zijn. Spullen die je niet hebt, hoef je niet schoon te maken, op te bergen, te onderhouden en al helemaal niet te zoeken. Wat een tijd scheelt dat zeg! Tijd én energie! Prachtig, want dan kun je de tijd en energie die je overhoudt door hier niet druk mee te zijn mooi besteden aan echt belangrijke zaken. Aan je gezin bijvoorbeeld, of aan je zelf. Weet je eindelijk wanneer je je zelfzorg kunt doen. 


2. Minder stress en chaos


Een opgeruimd en overzichtelijk huis zorgt voor minder visuele prikkels en daardoor voor meer rust in je hoofd. Alle rondslingerende spullen zijn voor je hoofd namelijk niets anders dan onafgemaakte taken die je nog moet afronden. Je hersenen hebben een hekel aan losse eindjes en zijn dan ook niet te beroerd om je hier fijntjes op te wijzen. Slingerende schoenen roepen je toe: 'ruim me op!'  of: 'Je moet de modder nog onder mijn zolen vandaan halen en me in vetten!'  De dode planten in je vensterbank roepen je niet alleen toe dat je absoluut geen groene vingers hebt, maar ook dat je ze nu eindelijk eens in de groenbak moet gooien én je een ritje moet maken richting een groen warenhuis. 

Als je minder spullen in je huis hebt, kunnen deze je ook niet lastig vallen als onafgemaakte taken. Je ervaart hierdoor minder stress en chaos, waardoor je je beter kunt focussen op je taken en ontspannen kunt genieten van je vrije tijd. Die prikkels beperken zich namelijk niet alleen tot het moment dat je bezig bent, maar vallen je vooral lastig als je eindelijk eens een keer op de bank geploft bent na een drukke periode. Juist in momenten van stilte en ontspanning lijken deze dingen extra hard om aandacht te roepen.


3. Geld besparen


Met een minimalistische levensstijl geef je bewuster je geld uit: je weet precies wat je in huis hebt. In ons huishouden zijn er bijvoorbeeld twee kaasschaven: eentje in de keukenlade en eentje in de bak met kampeerspullen. We weten precies waar ze liggen, we hoeven niet te zoeken en we hoeven ook niet in een winkel bij de kaasschaven te staan twijfelen of we er eentje mee moeten nemen, want we zijn voorzien. Met een minimalistische levensstijl koop je alleen wat je echt nodig hebt en laat je minder verleiden tot impulsaankopen. Hierdoor kun je geld besparen, bijvoorbeeld voor leuke uitjes met het gezin of een financiële buffer.


4. Duurzamer leven


Minimalistisch leven is ook goed voor het milieu. Doordat je, zoals hierboven beschreven, precies weet wat je in huis hebt, koop je minder. Ook koop je bewuster: goedkoop is namelijk toch nog heel vaak duurkoop. Je kunt er voor kiezen om bij een discountwinkel een goedkoop pak stiften te kopen, maar vaak zijn ze na een paar keer kleuren al leeg. Hierdoor zul je bij een volgend bezoek aan de goedkope prijzenstunter een nieuw pak goedkope stiften kopen. De oude gooi je weg, vaak ook de stiften die het nog doen. Zo ben je in je eentje dus verantwoordelijk voor meer afval. Door bewust na te denken over je aankopen en te kiezen voor de betere alternatieven, ben je op den duur niet alleen goedkoper uit, maar heb je ook veel langer plezier van je aankoop en veroorzaak je hierdoor veel minder afval. Het kost je misschien bij aanschaf wat meer geld, maar je bent er juist door het hogere bedrag wat je ervoor kwijt bent wel zuiniger op. Je gooit het niet direct weg als het artikel niet meer doet wat je zou willen, maar gaat uitzoeken hoe je het kunt repareren. Hierdoor draag je bij aan een duurzamere wereld. Dit is misschien ook wel het voorbeeld wat je je kinderen wilt meegeven. 


5. Waardevolle herinneringen creëren


Collect moments, not things.


Minimalisme gaat om het waarderen van ervaringen en herinneringen in plaats van materiële bezittingen. Door hierop te focussen, creëer je waardevolle momenten met je gezin die je voor altijd bij je draagt.

Doordat je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden, vervangen, opbergen of zoeken van je spullen houd je mooi tijd over om waardevolle herinneringen met je gezin te maken. Ook houd je door de minimalistische levensstijl geld over om aan leuke herinneringen te besteden. 

Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is tijd en aandacht, deze herinneringen zijn duurzamer. Ga maar eens na hoeveel plezier je kunt hebben bij het geven en maken van herinneringen. Als je een materieel cadeau geeft, ik noem maar wat, een kaarsenstandaard, dat weet de ontvanger op een gegeven moment niet meer van wie hij of zij de kaarsenstandaard heeft ontvangen. Geef je echter een herinnering cadeau, dan blijft deze herinnering altijd aan je verbonden. Zo heb ik eens mijn ouders, ieder individueel, een reis langs plekken in hun jeugd cadeau gegeven: we gingen langs hun oude school, de eerste werkplek enzovoorts. Deze dagen zal ik nooit vergeten. Het was misschien wel het mooiste cadeau dat ik ooit aan iemand heb gegeven.


6. Meer zelfkennis en persoonlijke groei


Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het minimaliseren, zul je ontdekken dat je niet alleen afscheid gaat nemen van spullen. Doordat je steeds bij jezelf nagaat: 'word ik hier nog blij van?' merk je dat je deze vraag ook kunt stellen bij hobby's die je doet, activiteiten die je tijd opslokken en vrienden die veel energie van je vragen maar niet retourneren. Je gaat dus steeds meer reflecteren. Het loslaten van overbodige spullen en verplichtingen geeft ruimte voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt wat écht belangrijk voor je is en hierdoor ga je groeien als mens, moeder en professional.


7. Een positief voorbeeld voor je kinderen


Tot slot ben je met een minimalistische levensstijl een positief voorbeeld voor je kinderen. Geluk zit hem niet in veel spullen hebben, de nieuwste Nikes en de duurste telefoon. Geluk zit juist in de kleine dingen als verbondenheid, mooie herinneringen samen maken en dankbaar zijn voor de dingen die er zijn. Je geeft je kinderen mee dat bewust leven niet zo moeilijk hoeft te zijn en dankbaarheid een belangrijke waarde is. Door het goede voorbeeld te geven draag je bij aan een nieuwe generatie die op een andere manier omgaat met de wereld dan de generaties voor ons hebben gedaan. 


Tips om te starten met minimalisme


Wil je als werkende moeder aan de slag met minimalisme? Hier een paar praktische tips om mee te beginnen:


  • Pas de 90/90 regel toe: weg met spullen die je de afgelopen 90 dagen niet hebt gebruikt en de komende 90 dagen waarschijnlijk ook niet gaat gebruiken.
  • Wees kritisch op je (kleding)aankopen en stel jezelf de vraag: "Heb ik dit echt nodig?"
  • Creëer een capsule wardrobe met veelzijdige, combineerbare kledingstukken.
  • Digitaliseer paperassen en foto's om ruimte te besparen.
  • Kies voor ervaringen in plaats van cadeaus met verjaardagen en feestdagen.
  • Volg onze nieuwste cursus: 'Wonen met een glimlach' waarin we je leren hoe je voor een opgeruimde omgeving kunt zorgen.
  • Wil je een snelle start, dan kun je ook gebruik maken van onze gratis les. Deze vind je   hier


Minimalisme is geen doel op zich, maar een middel om een betekenisvol en vreugdevol leven te leiden. Begin klein: grote stappen zijn nergens voor nodig en bovendien put je jezelf alleen maar uit als je steeds grote stappen zet. Welke kleine stap kun jij vandaag zetten richting een minimalistische levensstijl?