Perfectionisme de baas: Mag het ietsje minder zijn?
08 augustus 2023 

Perfectionisme de baas: Mag het ietsje minder zijn?

Perfectionisme ten top

Mijn perfectionisme was hier op mijn hoogtepunt: Ik was nog maar een paar jaar aan het werk als leerkracht, toen me gevraagd werd een handleiding te schrijven 'Hoe en wat in groep 3'. Dankzij een LIO stagiaire in mijn klas, die veel uren zelfstandig moest draaien, kreeg ik de tijd en de gelegenheid om deze handleiding te schrijven. Fanatiek als ik was, ging ik er direct mee aan de slag. Hele dagen vulde ik er mee. Dagen? Nee, weken zelfs. Ik kreeg ruim de tijd en de gelegenheid om hiermee aan het werk te gaan en ik stortte me er helemaal in. 


Tijdens het schrijven was ik al druk met de opmaak, met het bedenken welke plaatjes er echt noodzakelijk waren om mijn teksten te ondersteunen en welk lettertype het beste paste bij mijn document. Ik verloor zeeën van tijd om de punten en de komma's op de juiste plek te plaatsen en onzeker als ik was kreeg ik zelfs mijn vader nog zo gek om het hele document nog eens tekstueel na te lopen voor me.


Perfectionisme

Waarom deed ik dit toch allemaal? Waarom besteedde ik er zoveel tijd aan? Vele jaren levenservaring later weet ik het precies: ik wilde niet falen. Ik wilde het goed doen. Mijn perfectionisme kreeg ik hier de volledige ruimte. Ik wilde dat mensen met zouden roemen om mijn professionaliteit en dat mijn document tot in lengte van dagen nog gebruikt zou worden. Ik wilde zelfs, stel je toch eens voor, dat als ik nú die school binnen zou stappen, ruim 15 jaar later, mensen zouden zeggen:' O ja! JIJ hebt dat document geschreven voor groep 3!' 

Klein beginnen grote stappen

Ik weet zeker dat het niet zo is. Ik weet zelfs redelijk zeker dat het management het document gelezen heeft, het heeft doorgegeven heeft aan de LIO stagiair, die het jaar afmaakte zonder mij omdat ik met verlof ging, en dat dit ook het einde was van het document. Het is, daar ben ik van overtuigd, een stille dood gestorven.


Slimmer met je tijd omgaan

De tijd die ik heb besteed aan dit document, ook thuis, had anders ingezet kunnen worden. Ik had extra instructie kunnen geven aan de leerlingen die moeite hadden met bepaalde zaken. Ik had een collega kunnen vervangen, zodat deze de administratie kon bijwerken, ik had...Les geleerd

Het was een les die ik moest leren. Een les die af en toe nog eens herhaald wordt in mijn hoofd: Besteed je tijd aan de dingen die echt van belang zijn. Kijk naar de grote lijnen. Kijk naar het doel wat bereikt moet worden. En stel jezelf hierbij voortdurend de vraag: 'Mag het ietsje minder zijn?' Mag er iets minder perfectionisme ingezet worden, zodat er kwaliteit van leven ontstaat? Mag er iets meer genoten worden van de wereld om je heen, in plaats van jezelf te verliezen in de details?


Mag er iets meer balans zijn?

Waar kan het bij jou ietsje minder zijn? Waar kan jouw perfectionisme wel wat minder?De digitale planner van Plannen met een glimlach 

Door onze ervaringen als moeder, gezinsmanager en het onderwijs in combinatie met het bedrijfsleven weten we precies tegen welke obstakels je in het gezin aan kunt lopen.

Het voelt alsof je de hele dag intens druk bent, maar aan het einde van de dag kun je nauwelijks benoemen waar je dan zo druk mee bent geweest.  Je wordt afgeleid door de waan van de dag en raak je je doelen uit het oog.

Gevolg: je hebt geen zin meer om aan je doelen te werken → je onderneemt geen actie → je voelt je waardeloos omdat je niets hebt gedaan om je doelen te bereiken. 

Dat kan anders!

Hoe dan?

Doelen stellen en goede voornemens lijken gedoemd te mislukken. Door gebruik te maken van positieve emoties wordt het behalen van je doelen een stuk makkelijker.

Zomaar iets roepen gaat je dromen nog niet omzetten in realiteit. Door gebruik te maken van de digital planner krijg je niet alleen inzicht waar je tijd in gaat zitten, maar kijk je ook elke dag terug welke stap je hebt gezet om je doelen te behalen. Niet met een geheven en verwijtend vingertje, maar met behulp van vrolijke oefeningen, luchtigheid, nadenkers en gezelligheid. Van jezelf alleen maar verwijten maken word je geen beter mens, integendeel…

de digitale planner
klik hier voor meer informatie over de planner  

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen