Hoe ik het leven speelser benader me meer ontspannen voel
13 november 2023 

Hoe ik het leven speelser benader me meer ontspannen voel

Het leven als een spel benaderen heeft vele voordelen: je raakt even afgeleid van alle sores, je hebt even een moment van ontspanning tussen alle zware gesprekken door. Hieronder leer je over mijn gratis ontspanningsoefening die je altijd en overal kunt toepassen:

Ontspanningsoefening

Ik ben gezegend met een rijke fantasie. De verhalen in mijn hoofd helpen mij saaie toespraken door, terwijl het lijkt alsof ik intensief luister. Lange autoritten zijn geen probleem omdat ik verhalen en situaties bedenk van de mensen die in de voorbijrazende auto's langs komen. Wachten op treinen, bussen of in de rij bij de kassa is geen probleem, omdat er in mijn fantasie allerlei bijzondere mensen langs komen die me á la Gaston fantastische prijzen uitreiken. 

Mentale knop

Soms, als de dagen donker en grauw zijn, als alles me uit mijn handen valt en er alleen maar negatieve mensen om me heen zijn, dan zet ik een mentale knop om. Ik benader mijn leven en de wereld om me heen op een totaal andere manier. Wellicht is het wat aan de kinderachtige kant, maar ach, het is mijn hoofd en mijn fantasie niet waar? Mijn gedachten zijn van mij en zo lang ze me niet in de weg zitten, hebben weinig mensen er last van.

Zo wordt ook jouw leven speelser en meer ontspannen:

Wat er dan gebeurt als ik de mentale knop om zet? Ik beschouw het leven als een computerspel. Mopperende mensen veranderen in monsters die ik moet zien te ontwijken, regen onderweg op de fiets is een zwaar level dat ik door moet om het volgende level te bereiken. De taken op mijn takenlijst afronden leveren mij punten op voor de hoogste scores. Andere mensen een handje verder helpen, leveren me een nieuw leven op voor het geval ik iets fout doe. Er zijn verschillende levels en verschillende spellen: fietsen is een race en om de obstakels heen slalommen is gewoon een lastiger level. De andere fietsers op de weg moet ik inhalen om als eerste te eindigen. 

Bij het hardlopen is over de plassen heen springen een kunst op zich, net als niet struikelen over de wortels in de weg. 

het leven speelser te benaderen

Zware dagen

Door het leven op zware dagen speelser te benaderen worden de dagen minder zwaar, donker en grauw. Obstakels worden uitdagingen en alle lastigheden zijn alleen maar manieren die me het pad richting het volgende level belemmeren. Alle vaardigheden die ik onderweg op doe, zorgen ervoor dat ik alleen maar beter toegerust raak en voorbereid ben op het volgende level.

Spel des levens

Heb ik het spel dan al eens uitgespeeld? Nee, nog lang niet. Naar mijn gevoel ben ik het 'spel des levens' nog maar net begonnen. Als ik het spel heb uitgespeeld, zal ik neervallen om niet meer op te staan. Ik hoop dan te kunnen zeggen: 'Het was een mooi spel, met wat lastige levels er bij, maar het gaf me de juiste vaardigheden om tot hier te komen.' En ook: 'Wat was het een mooi, leerzaam en bijzonder spel, dat leven van mij.' En: 'wat fijn dat ik door het leven speels te benaderen mijn wat sombere mindset heb kunnen ombuigen naar een positieve mindset.'

Wat kun je zelf doen?

We zijn nooit te beroerd om met je mee te denken, dus we hebben de volgende tips voor jou: 

  1. Verbind een maximale duur aan je taken. Dwing jezelf op deze manier om sneller te werken en dus het volgende level te halen (en dat is dus je nieuwe taak op je takenlijst)
  2. Doe je moeilijkste klus als eerste: zo doe je al direct een succeservaring op en dit geeft je energie: je kunt de hele wereld aan, want je hebt het moeilijkste van de dag al gehad. Bovendien kun je je vaardigheden die je voor deze klus hebt gebruikt, ook mooi inzetten bij je andere klussen.
  3. Beloon jezelf als je een lastige taak hebt volbracht: In een computerspel ga je naar een nieuw level en krijg je misschien wel een supergaaf nieuw zwaard. Wat heb jij nodig om naar het nieuwe level (lees nieuwe taak) door te gaan? Een warme kop koffie bijvoorbeeld? 
  4. Neem voldoende pauzes: als je continu naar je beeldscherm staart, krijg je vanzelf vierkante ogen. Geen gek idee dus om je even op iets anders te richten. Is even naar buiten gaan mogelijk? Doen! Lukt dit niet, staar dan naar buiten uit het raam. Je even op iets anders focussen en hierdoor wat afstand te nemen helpt je om daarna weer je taken af te ronden.


Hoe zorg jij voor een meer ontspannen benadering van je leven?

Mocht je meer weten hoe je met een glimlach door het leven te gaan, dan is onze cursus leven met een glimlach iets voor jou. Hier leer je om op een andere manier in het leven kunt staan, waardoor alles net een beetje makkelijker en soepeler in je leven verloopt. 

het leven als een spel

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen