Doelen bereiken als je geen zin hebt....
Doelen bereiken kan alleen als je in beweging komt. Maar in beweging komen kan soms zo ongelooflijk lastig zijn, dat je doelen mijlenver bij je verwijderd lijken te zijn. Het ontbreekt je aan zin, het ontbreekt je aan motivatie. Toch kun je jezelf in beweging krijgen. Hiervoor is een trucje en als je verder leest, weet jij ook hoe je jezelf in beweging kunt krijgen om je doelen te gaan behalen.
Het plan was prachtig, maar de praktijk was anders....
Af en toe zit ik mezelf verschrikkelijk in de weg: ik wil van alles, maar er komt niets uit mijn handen. Of ik stel prachtige doelen voor mezelf, maar het lukt me niet om er aan te werken. Of ik neem me voor om te gaan hardlopen, maar wat ik ook doe de gehele dag, als ik in mijn bed kruip, liggen mijn hardloopschoenen nog steeds ongebruikt in de kast.
Stemmetje in mijn hoofd
Ik blijk hierin niet de enige te zijn: als ik met vrienden praat hierover, dan kent iedereen dezelfde frustratie. Ook is de bijbehorende irritante stem in mijn hoofd dat me bestraffend toe spreekt als ik niet heb gedaan wat ik me had voorgenomen, niet het enige stemmetje dat in een hoofd klinkt.
Er blijkt een remedie te zijn, een oplossing. Een oplossing welke ik al eerder eens had uitgeprobeerd, mét succes zelfs. Wegens succes niet meer gebruikt leek het wel. Ik heb lange tijd weer veel doelen kunnen behalen, zonder dat ik mezelf een schop onder mijn achterwerk hoefde te geven. Helaas heeft alles een einde en herhaalt de geschiedenis zich regelmatig: ik stelde acties uit en deed lang niet meer altijd wat ik gepland had.
Totdat ik weer die oude, vertrouwde Mel Robins voorbij zag komen. Zij is de koningin van de 5 seconden regel. Niet van de regel dat als je eten op de grond valt, je het binnen vijf seconden moet oprapen zodat je het nog op kunt eten, maar van een andere vijf seconden regel. Mel Robins vertelt over de 5 seconden regel in een TEDtalk en in verschillende YouTube filmpjes hoe het werkt.
Samenvatting
Om jullie tijd te besparen hierbij een samenvatting (dat scheelt je iets meer dan 5 seconden overigens). Je brein heeft (volgens Mel Robins) twee functies: de automatische piloot en de noodrem. Zodra jij afwijkt van je normale routines, trekken je hersenen binnen 5 seconden aan de noodrem: 'Hallo zeg! Wat gaan we hier nu doen? We waren juist zo lekker bezig binnen de comfort zone, laten we daar vooral nog even blijven hangen!' lijken je hersenen te zeggen. Alles wat afwijkt van het normale kost energie en van nature zijn mensen behoorlijk lui.
Buiten je comfortzone
Op het moment dat je nieuw gedrag wil aanleren, om welke reden dan ook, wijk je af van het normale. Begeef je je buiten de oude en vertrouwde comfortzone. 'Ho wacht eens even!' roepen die hersenen dan en ze trekken aan de noodrem. 'Even wat energie verkwanselen? Ben jij gek zeg!' En zo ga je dus niet doen wat je je had voorgenomen.
'Laat ik gaan hardlopen,' denk je bijvoorbeeld bij jezelf. Als je dan niet binnen 5 seconden in beweging komt, gaan je hersenen aan het werk om te voorkomen dat jij je hardloopschoenen aan gaat trekken. 'Het regent,' zeggen die hersenen bijvoorbeeld. Of 'vanavond kan het ook nog wel,' of 'ik ben net bij de kapper geweest, mijn haar zit nu nog leuk. Als ik ga rennen dan ren ik de hele coupe er uit.' Je hersenen trekken volop aan de noodrem en als gevolg hiervan blijf je op je gat zitten met na een tijdje ook een lekker schuldgevoel als gezelschap naast je op de bank.
Moed activeren om succes te starten
De volgende keer als je besluit om uit je comfortzone te komen, zorg dan dat je binnen 5 seconden in beweging komt. 'Ik ga mijn declaraties invoeren in het systeem,' denk je bijvoorbeeld. Kom binnen 5 seconden in actie, anders hebben je hersenen al lang een andere leukere, meer interessante, meer gezellige klus bedacht. Tel, zodra je een actie hebt bedacht, af van 5 naar 0 en zorg dat je ook daadwerkelijk in beweging komt. Hierdoor activeer je moed in je hoofd en je zorgt voor de start van succes.
5-4-3-2-1-0
Makkelijker wordt het niet...