Hoe je met minder inspanning meer resultaat kunt behalen

Hoe je met minder inspanning meer resultaat kunt behalen

Grote resultaten bereiken

Grote resultaten bereiken hoeft niet altijd met bloed, zweet en tranen gepaard te gaan leerde ik laatst:

'Het is doel is om met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk resultaat te behalen,' zei ze. Die uitspraak stond me bijzonder aan. Ik vond de vrouw al een topper binnen mijn kennissenkring, maar met deze uitspraak steeg ze nog een trede hoger op mijn achtingladder.

Besteed je tijd aan de juiste dingen


de kracht van de keukenvloer

We hebben het al eens gehad over hoe belangrijk het is om duidelijk te hebben welke taken op je takenlijst prioriteit hebben en welke niet. Ook de irritante gewoonte om eerst de taken te doen die lekker wegstrepen op je lijstje, maar weinig bijdragen aan het behalen van je doelen zijn al besproken. Soms is bovenstaande kennis echter nog niet voldoende om je daadwerkelijk aan het werk te zetten. Om je energie in de juiste dingen te besteden.

Soms moet je gewoon tijd besteden aan de 20% van je taken van je lijst die de meeste impact gaan hebben op het behalen van de doelen. Op mijn lijstje staat vandaag niet alleen 'mijn werkkamer veroveren' (er logeerde de afgelopen week iemand in en nu niet meer), maar ook 'APK-afspraak maken', wat social media content maken (maar dan niet werkgerelateerde), 'huishouden doen' en '3 blogs schrijven.'

Meeste impact

'Welke van deze taken gaan de grootste impact hebben voor mij?' vroeg ik me af. De blogs schrijven, die zeker. Maar ook het heroveren van mijn werkkamer. Want dan kan ik weer staand aan mijn bureau werken en op de een of andere manier werkt dat voor mij altijd als een speer. De 80-20 regel was hierbij zeer helpend bij het bepalen welke taken ik eerst ging aanpakken.

Deze regel kun je in je werk toepassen: Met 20% van de mensen waarmee je samenwerkt kun je 80% van de doelstellingen bereiken (kies daarom de mensen waarmee je werkt zorgvuldig ;-) ), je hebt maar 20% van alle informatie nodig die je krijgt om succes te bereiken.

Of wat dacht je van in je huis? 80% van je tijd draag je maar 20% van je kleding. 80% van je gewoontes dragen bij aan 20% van je geluk. Maak daarom bewuste keuzes.

Zelf probeer ik de 80-20 regel ook toe te passen in mijn voeding: 80% van de tijd eet ik bewust. 20% van de tijd maak ik nog wel eens een uitstapje richting chocolade, chips, een pizza, een alcoholisch drankje.

80-20 regel

Is het altijd precies 80-20 verdeling? Heel sec gezien niet natuurlijk. Maar wellicht kan deze regel je helpen bij het maken van bepaalde keuzes. Keuzes die je dichter bij het behalen van je doelen kunnen brengen, of keuzes die je dichter bij een plezieriger leven brengen.

80 20 regel

bronnen: asana.com , heteffectievewerken.nl 

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen