De voordelen van naar buiten gaan

Waarom het goed is om buiten te zijn en te genieten van de natuur en de vogelgeluiden leg ik je uit in dit blog.

'Ga vaker naar buiten!' Ik hoor het de huisarts nog zo zeggen. En ook mijn moeder stuurde me consequent naar buiten, want 'buiten zijn is goed voor je', zei ze altijd.

De voordelen van naar buiten gaan

Van binnen zitten wordt niemand gelukkig: het LED licht is geen zonlicht en de 'frisse' lucht die de airco voortbrengt is niet zo fris als je zou denken. Tijd doorbrengen in de natuur heeft echter vele voordelen, zowel voor je mentale welzijn als voor je lichamelijke gezondheid. Door regelmatig buiten te zijn, kan je stress verminderen en je stemming verbeteren. Ook wordt je creativiteit verbeterd en zul je ontdekken dat ook je concentratie omhoog gaat. Even naar buiten gaan, maakt ook dat je letterlijk even wat afstand neemt van de situatie waar je op dat moment in zit en die afstand nemen kan je nieuwe inzichten geven. Even tussen de bomen en de struiken zijn, die geen stap zullen verzetten en zullen blijven waar ze zijn, kan je in deze veranderende wereld een gevoel van constante veranderingen een gevoel van kalmte en rust geven.

In de natuur wandelen

Goede hormonen

In de buitenlucht worden er in je lichaam tal van hormonen aangemaakt en hoewel er aan hormonen vaak nare bijwerkingen worden gekoppeld, zijn er ook genoeg hormonen die je wél graag in je lichaam wil hebben. Endorfine bijvoorbeeld, een hormoon dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Door actief te bewegen komt dit hormoon vrij en dit hormoon helpt je bij het verminderen van pijn en het verbeteren van je stemming. Maar er zijn meer hormonen die goed voor je zijn, zoals bijvoorbeeld serotine: dit hormoon wordt het 'feel-good' hormoon genoemd. Serotine heeft een rol bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust. Dus als je je stemming wil verbeteren, beter wil slapen en van je (vr)eetbuien af wil, is een flinke wandeling in de natuur een goed plan. Bovendien wordt er meer serotine aangemaakt als je in zonlicht beweegt, dus waarom zou je binnen blijven zitten? En als je dan toch buiten bent, in het zonlicht, dan pak je ook meteen meer vitamine D mee. Nu is dit geen hormoon, maar een vitamine, maar wel een heel goede vitamine. Deze vitamine wordt in je huid aangemaakt wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D speelt een heel belangrijke rol bij de gezondheid van je botten, je immuunsysteem en voor je algehele welzijn.

Bosbaden

De Japanners hebben al heel lang in de gaten dat tijd in de natuur doorbrengen een goed plan is. Je vindt in Japan vele prachtige bospaden, die bekend staan als "Shinrin Yoku". Deze bospaden zijn speciaal ontworpen om mensen te helpen de helende kracht van de natuur te ervaren. Door te langzaam en bewust te wandelen, al je zintuigen open te zetten en diep adem te halen, kun je niet alleen je stress verminderen, maar ook je bloeddruk verlagen. Het bosbaden dat de Japanners doen wordt beschouwd als een manier van mindfulness in de natuur, waarbij je volledig in het moment leeft en je je verbindt met de natuurlijke omgeving, hierdoor kun je innerlijke rust ervaren. Dit hoeft niet speciaal in Japan: je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Uit onderzoek is gebleken dat alleen al het kijken naar groene landschappen, zoals groene bomen, bloemen, water of bergen, al kan leiden tot stressvermindering, een verbeterde stemming, verhoogde concentratie en zelfs een positief effect heeft op een snel herstel na ziekte of operatie. Dus neem vooral een plant mee naar je kantoor, stuur zieke mensen een kaart van de natuur en behang je muur met fotobehang van een bos als naar buiten gaan lastig is.

Vogel wat zing je vroeg

Niet alleen het groen heeft een positief effect op je welzijn, ook de geluiden in de natuur kunnen je helpen. Vogelgeluiden hebben namelijk ook een positief effect op je mentale welzijn. Door te luisteren naar vogelgezang kun je al meer kalmte ervaren, je stress verminderen en je stemming te verbeteren. Het helpt je om te ontspannen, je gedachten te verzetten en je te verbinden met de natuurlijke omgeving om je heen. Ook kunnen vogelgeluiden je een gevoel van harmonie geven.

Snel de effecten ervaren

Als je dus het maximale effect van de natuur wil bereiken op je mentale welzijn, dan plan je je pauzes zodanig in dat je ze in de wandelend in de buitenlucht doorbrengt. In huis en op je werk zorg je voor groene planten (echt of nep, net wat bij je past) en posters met vergezichten op de natuur. Een afspeellijst met vogelgezang op de achtergrond zorgt voor harmonie in huis, werk en gezin. Zo zit je met kleine aanpassingen meer met je hoofd in de natuur en zul je de positieve effecten snel merken.

(en mocht dit allemaal niet helpen, doe dan net als mijn moeder en stuur je kinderen naar buiten. Dan profiteer je op een indirecte manier van de positieve effecten van de. natuur ;-) )

Robin in bloemenveld

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen