We maken plannen, stellen doelen op en bedenken wat we allemaal willen bereiken. En hoewel het goed is om vooruit te kijken en doelen te stellen, is het minstens zo belangrijk om regelmatig terug te blikken op wat je hebt bereikt en geleerd. Hier zijn vijf redenen waarom het belangrijk is om niet alleen vooruit te blikken, maar juist ook terug te kijken. Terugkijken is niet alleen aan het einde van het jaar belangrijk: door halverwege het jaar terug te blikken, kun je veel leren. Wat je er precies van leert lees je hieronder.
1. Leer van je successen en fouten
Door terug te kijken op je jaardoelen en activiteiten kun je niet alleen zien wat je hebt bereikt, maar ook wat er niet helemaal volgens plan is gegaan. Door te evalueren kun je leren van je successen en fouten, en deze lessen meenemen naar de toekomst. Zo kun je voorkomen dat je dezelfde fouten maakt en nog betere resultaten behalen in de andere helft van het jaar. Doordat je nu al goed terugkijkt, voorkom je dat je de rest van het jaar dezelfde fout blijft maken. Je stuurt nu al bij en dat maakt de kans op het bereiken van je doelen vele malen groter. Houd hierbij voor ogen dat het niet erg is om fouten te maken: het is slechts een kans om iets nieuws te leren. Gelukkig maken we allemaal fouten en hoewel we meestal de fouten die anderen maken niet zo'n ramp vinden, geven we onszelf wel vaak er van langs als we een fout maken. Door regelmatig terug te blikken op wat er achter je ligt, zul je niet zo snel boos worden op jezelf. In onze planner blik je overigens elke week terug op wat er achter je ligt. Bijsturen is dan helemaal een makkie!
2. Waardeer wat je hebt bereikt
Het is zo makkelijk om altijd maar vooruit te blijven streven naar nieuwe doelen en prestaties, dat we soms vergeten om stil te staan bij wat we al hebben bereikt. Door terug te kijken en bewust stil te staan bij je successen, kun je meer waardering voelen voor wat je hebt bereikt en trots zijn op jezelf. Dit kan je motivatie en zelfvertrouwen een boost geven voor het komende jaar. Door kleine en haalbare tussendoelen op te stellen, zul je je doelen eerder bereiken. Dat is lekker! Als je hierbij stil staat en waardeert wat je al hebt bereikt, komen er positieve emoties vrij. En die positieve emoties vinden je brein en je lijf lekker om te ervaren: dat willen ze elke dag wel! Als je stilstaat bij je successen en je positieve emoties opmerkt, ontstaat er een positieve verslaving: dit fijne gevoel wil je elke dag wel! Hierdoor zul je steeds meer moeite gaan doen om je gestelde doelen te bereiken. Je hoeft niet meer op zoek naar motivatie, want door te waarderen wat je hebt bereikt, wil je alleen maar meer tijd en energie in je doelen steken.
3. Hou focus op wat echt belangrijk is
Door regelmatig terug te kijken op je activiteiten en resultaten, kun je zien welke zaken echt waardevol en belangrijk voor je zijn. Dit kan helpen om je focus te behouden en keuzes te maken die echt bijdragen aan je doelen en welzijn. Het helpt je om te zien wat echt belangrijk is en wat misschien beter losgelaten kan worden. Hoe vaak ben je niet druk met van alles en nog wat, maar heb je aan het einde van de dag het idee dat je niets hebt bereikt? Je hebt je best gedaan om allerlei brandjes te blussen, hebt iedereen uit de brand geholpen, het koffieapparaat is schoon en het papier in het kopieerapparaat gevuld. Prachtig, dank je wel. Maar: was dit wat je wilde doen vandaag? Hoe vaak komt dezelfde taak steeds weer terug in je planner? En hoe komt dat? Juist: omdat je je bezig hebt gehouden met andere zaken. Neem je daarom voor om je aan je planning te houden en geef aan bij anderen die om hulp vragen dat je komt helpen als je je taak hebt afgerond.
4. Voorkom burn-out en stress
Altijd maar vooruit blijven rennen en streven naar nieuwe doelen kan leiden tot burn-out en stress. Door regelmatig terug te kijken en te reflecteren op je activiteiten, kun je beter zien wanneer het tijd is om gas terug te nemen en te ontspannen. Dit kan helpen om burn-out en stress te voorkomen en je mentale gezondheid te beschermen. Je kunt namelijk niet altijd maar 'aan' blijven staan. Als je terug kijkt in je planner, hoeveel tijd heb je dan ingepland voor ontspanning? Voor creativiteit? Voor afspraken met je vrienden? Als het antwoord is 'amper', dan is dit het moment om achter je oren te krabben: ontmoetingen met vrienden, familie, ruimte en tijd nemen voor creativiteit en ontspanning en uitrusten op de bank of sporten in het park kósten inderdaad tijd en energie, maar leveren ook heel veel energie op. Door op tijd te ontspannen ben je productiever dan ooit!
5. Geniet van het moment
Door regelmatig terug te kijken en te genieten van wat je hebt bereikt, kun je meer genieten van het moment en bewust zijn van wat er allemaal goed gaat in je leven. Dit kan je geluksgevoel vergroten en je meer tevredenheid brengen, ook als niet alles perfect verloopt. Het helpt je om meer te genieten van het huidige moment en het leven in het algemeen. Een manier om je hier bewuster van te zijn, is als volgt: blik elke dag voor het slapen gaan even terug op de dag die achter je ligt. Waar ben je dankbaar voor? Waar ben je trots op?
Je valt niet alleen rustiger in slaap omdat je geen ruimte in je hoofd hebt voor gedoe met deze prettige gedachten, maar het vervult je ook met trots. Trots zijn op wat je bereikt hebt geeft je zelfvertrouwen. Hierdoor durf je morgen misschien nog net wel een stapje verder te zetten richting je einddoel.
Kortom, terugblikken is minstens zo belangrijk als vooruitblikken. Het helpt je om te leren van je fouten, waardering te voelen voor je successen, focus te houden op wat echt belangrijk is, burn-out te voorkomen en meer te genieten van het moment. Dus neem regelmatig de tijd om terug te kijken en te reflecteren, het zal je helpen om beter voorbereid en meer in balans de rest van het jaar in te gaan.
Een manier om structureel terug te kijken, is op de reflectie pagina's in onze planner, wil je meer weten, neem dan hier een kijkje.