Handgeschreven notities vs. digitale notities
13 februari 2024 

Handgeschreven notities vs. digitale notities

Wat werkt het beste voor jou?

In deze moderne tijd hebben we talloze digitale hulpmiddelen tot onze beschikking om notities te maken, maar sommige mensen zweren nog steeds bij het ouderwetse, met de hand geschreven notitieblok. In deze tijd, waarin technologie een prominentere rol speelt in ons dagelijks leven, rijst de vraag: welke methode werkt het beste voor jou?

Het bijhouden van notities op papier heeft zijn eigen charme en voordelen. Met pen en papier kun je aantekeningen maken op je eigen tempo, zonder afleiding van meldingen en apps. Het fysiek opschrijven van informatie kan ook helpen bij het onthouden ervan, omdat het een betere verbinding creëert met ons brein.

Aan de andere kant biedt de digitale notitie-app op je smartphone of tablet vele handige functies. Je kunt moeiteloos zoeken naar specifieke woorden of zinnen, notities organiseren in mappen en ze delen met anderen. Bovendien kun je notities altijd en overal raadplegen, zolang je een apparaat met internettoegang hebt.

Het antwoord op de vraag welke methode het beste werkt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Sommigen zweren bij de traditionele methode van handschrift, terwijl anderen de voorkeur geven aan de efficiëntie en technologische mogelijkheden van een digitale notitie-app. Of je nu kiest voor pen en papier of een digitale variant, het belangrijkste is dat je een methode kiest die het beste bij jou past en je helpt om georganiseerd en productief te blijven.

de digitale planner van plannen met een glimlach

Inleiding tot handgeschreven notities en digitale notitieblokken

Handgeschreven notities hebben verschillende voordelen. Ten eerste bieden ze een gevoel van tastbaarheid en authenticiteit. Het gevoel van een pen op papier en het zien van je eigen handschrift kan een persoonlijke en intieme ervaring zijn. Bovendien kunnen handgeschreven notities je helpen om beter te focussen en afleiding te vermijden. Het proces van het fysiek opschrijven van informatie dwingt je om actief te luisteren en de belangrijkste punten te selecteren.

Een ander voordeel van handgeschreven notities is dat ze kunnen helpen bij het beter onthouden van informatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het opschrijven van informatie een positief effect heeft op ons geheugen. Door informatie met de hand te schrijven, creëer je een diepere verwerking en opslag in je hersenen. Dit kan vooral gunstig zijn bij het studeren voor examens of het leren van nieuwe concepten.

Hoewel handgeschreven notities veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen. Een van de nadelen is het gebrek aan zoekmogelijkheden. Wanneer je notities op papier maakt, moet je handmatig door je aantekeningen bladeren om specifieke informatie te vinden. Dit kan tijdrovend zijn, vooral als je veel notities hebt. Daarnaast kunnen handgeschreven notities kwetsbaar zijn voor verlies of beschadiging. Als je je notitieboekje kwijtraakt of als er iets mee gebeurt, loop je het risico belangrijke informatie te verliezen.

Voor- en nadelen van handgeschreven notities

Digitale notitieblokken bieden verschillende voordelen ten opzichte van handgeschreven notities. Een van de grootste voordelen is de zoekfunctionaliteit. Met een digitale notitie-app kun je eenvoudig zoeken naar specifieke woorden of zinnen in al je notities. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijker om relevante informatie te vinden. Bovendien kun je notities organiseren in mappen en labels om ze beter te structureren.

Een ander voordeel van digitale notitieblokken is de mogelijkheid om notities te delen en samen te werken met anderen. Met een digitale app kun je notities gemakkelijk delen via e-mail, chatberichten of cloudopslag. Dit is vooral handig voor teams of groepen die samenwerken aan projecten. Iedereen kan in real-time wijzigingen aanbrengen en opmerkingen plaatsen, waardoor de samenwerking wordt verbeterd.

Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan digitale notitieblokken. Een van de nadelen is de afhankelijkheid van technologie. Als je apparaat niet werkt of als er geen internetverbinding is, kun je mogelijk geen toegang krijgen tot je notities. Dit kan problematisch zijn als je onderweg bent of in situaties waarin je geen toegang hebt tot technologie. Daarnaast kan het gebruik van digitale notitieblokken leiden tot afleiding. De constante meldingen en de verleiding om andere apps te openen, kunnen je focus verstoren en je productiviteit verminderen.

Voor- en nadelen van digitale notitieblokken

Digitale notitieblokken bieden een ongekende flexibiliteit en gemak. Met een digitale notitie-app kun je notities maken en bewerken op verschillende apparaten, zoals een smartphone, tablet of computer. Dit betekent dat je altijd en overal toegang hebt tot je notities, zolang je maar een apparaat met internettoegang hebt. Dit is vooral handig voor mensen die veel onderweg zijn of vaak van locatie veranderen.

Daarnaast bieden digitale notitieblokken de mogelijkheid om notities te synchroniseren en te delen tussen apparaten. Als je een notitie maakt op je telefoon, kun je deze later bewerken op je computer. Dit maakt het gemakkelijk om naadloos van het ene apparaat naar het andere over te schakelen zonder informatie te verliezen. Bovendien kun je notities delen met anderen, waardoor samenwerking en kennisdeling wordt vergemakkelijkt.

Een ander voordeel van digitale notitieblokken is dat ze je in staat stellen om notities efficiënt te organiseren en te doorzoeken. Met een digitale app kun je notities categoriseren in mappen, labels en tags. Dit maakt het gemakkelijk om informatie te vinden en te ordenen op basis van specifieke criteria. Bovendien kunnen veel digitale notitie-apps automatisch tekstherkenning toepassen op handgeschreven notities, waardoor je ook geschreven tekst kunt doorzoeken.

De wetenschap achter handgeschreven notities

Bij het kiezen tussen handgeschreven notities en digitale notitieblokken zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over je persoonlijke voorkeur en schrijfstijl. Sommige mensen geven de voorkeur aan het gevoel van een pen op papier en genieten van de tactiele ervaring van handgeschreven notities. Anderen geven de voorkeur aan de snelheid en efficiëntie van typen op een toetsenbord.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de aard van je werk en de context waarin je notities maakt. Als je veel onderweg bent en vaak van locatie verandert, kunnen digitale notitieblokken handiger zijn vanwege hun draagbaarheid en synchronisatiemogelijkheden. Als je echter creatieve aantekeningen maakt of tekeningen maakt, kan handgeschreven notities meer geschikt zijn.

Ook de aard van de informatie die je wilt noteren, kan een rol spelen bij je keuze. Als je voornamelijk tekstuele informatie wilt vastleggen, kunnen digitale notitieblokken handiger zijn vanwege hun zoekmogelijkheden en organisatiefuncties. Als je echter complexe concepten wilt begrijpen of visuele aantekeningen wilt maken, kan handgeschreven notities de voorkeur hebben vanwege de creatieve vrijheid en expressieve mogelijkheden.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de leer- en geheugenprocessen die het best bij je passen. Als je merkt dat je beter informatie kunt onthouden en begrijpen door handgeschreven notities te maken, kan het de moeite waard zijn om deze methode te blijven gebruiken. Als je echter merkt dat digitale notitieblokken je helpen om georganiseerd te blijven en efficiënter te werken, kan het de moeite waard zijn om deze methode uit te proberen.

handgeschreven notities vrolijk

Het gemak van digitale notitieblokken

In plaats van te kiezen tussen handgeschreven notities en digitale notitieblokken, kun je ervoor kiezen om beide methoden te integreren om het beste van beide werelden te benutten. Hier zijn enkele tips om handgeschreven notities en digitale notitieblokken effectief te combineren:

1. Gebruik handgeschreven notities voor creatieve brainstormsessies, het maken van schetsen of het visualiseren van complexe concepten. Gebruik digitale notitieblokken voor het maken van gestructureerde aantekeningen en het organiseren van informatie.

2. Maak een foto van je handgeschreven notities en sla deze op in je digitale notitie-app. Op deze manier heb je altijd een back-up van je handgeschreven aantekeningen en kun je ze gemakkelijk delen of synchroniseren met andere apparaten.

3. Gebruik de zoekfunctionaliteit van je digitale notitie-app om snel specifieke informatie in je handgeschreven notities te vinden. Veel apps bieden opties voor tekstherkenning, waardoor je zelfs geschreven tekst kunt doorzoeken.

4. Experimenteer met het gebruik van digitale stylus-pennen en tablets om handgeschreven aantekeningen direct digitaal vast te leggen. Op deze manier kun je het beste van beide werelden combineren: het gevoel van het maken van handgeschreven notities en de voordelen van digitale functionaliteit.

Hoe handgeschreven notities en digitale notitieblokken te integreren voor optimale productiviteit

Het bijhouden van notities op papier heeft zijn eigen charme en voordelen. Met pen en papier kun je notities op je eigen tempo maken, zonder de afleiding van meldingen en apps. Fysiek informatie opschrijven kan je ook helpen om het beter te onthouden, omdat het een sterkere verbinding creëert met onze hersenen.

Daarnaast biedt de digitale notitie-app op je smartphone of tablet veel handige functies. Je kunt moeiteloos zoeken naar specifieke woorden of zinnen, notities organiseren in mappen en ze delen met anderen. Bovendien kun je notities altijd en overal raadplegen, zolang je een apparaat met internettoegang hebt.

Tips voor effectief notuleren met handgeschreven notities en digitale notitieblokken

Het combineren van handgeschreven notities en digitale notitieblokken kan leiden tot een optimale productiviteit. Door beide methoden te gebruiken, kun je profiteren van de voordelen die ze bieden.

Een handige manier om handgeschreven notities en digitale notitieblokken te integreren, is door te beginnen met het maken van notities op papier en deze later over te zetten naar een digitaal formaat. Dit stelt je in staat om snel en intuïtief informatie vast te leggen tijdens vergaderingen, brainstormsessies of wanneer je onderweg bent. Vervolgens kun je de notities digitaliseren en organiseren in een digitaal notitieblok.

Een andere manier om handgeschreven notities en digitale notitieblokken te combineren, is door gebruik te maken van slimme pennen en tablets. Met deze technologie kun je notities maken op een digitaal scherm dat de penbewegingen registreert en de notities direct digitaliseert. Hierdoor kun je het beste van beide werelden ervaren: het gemak en de snelheid van digitale notities en de natuurlijke flow van handgeschreven notities.

Het integreren van handgeschreven notities en digitale notitieblokken kan je helpen om optimaal gebruik te maken van verschillende manieren van informatie vastleggen en organiseren. Door deze flexibiliteit kun je notities maken op de manier die het beste bij de situatie past en vervolgens profiteren van de voordelen van digitale opslag en toegankelijkheid.

Populaire tools en apps voor het maken van handgeschreven notities

Of je nu kiest voor handgeschreven notities of digitale notitieblokken, er zijn een aantal tips die je kunt volgen om effectief gebruik te maken van beide methoden.

Bij het maken van handgeschreven notities is het belangrijk om zo beknopt en gestructureerd mogelijk te zijn. Schrijf alleen de essentiële informatie op en gebruik afkortingen of symbolen om tijd te besparen. Daarnaast is het handig om de notities achteraf te voorzien van een datum en eventuele belangrijke trefwoorden, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.

Bij het gebruik van digitale notitieblokken is het handig om gebruik te maken van de beschikbare functies om notities te organiseren en te markeren. Maak gebruik van mappen of labels om notities te categoriseren en gebruik kleuren of tags om belangrijke notities te markeren. Daarnaast is het handig om notities te voorzien van labels of trefwoorden, zodat je ze snel kunt terugvinden met behulp van de zoekfunctie.

Het is ook aan te raden om regelmatig je notities te herzien en bij te werken. Verwijder overbodige informatie en voeg eventuele nieuwe inzichten of updates toe. Door je notities up-to-date te houden, blijven ze relevant en bruikbaar op de lange termijn.

Conclusie: De juiste balans vinden tussen handgeschreven notities en digitale notitieblokken

Er zijn verschillende tools en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van handgeschreven notities op digitale apparaten. Bij plannen met een glimlach zijn wij  enthousiast over de app GoodNotes, hier kun je de planner direct naar aanschaf inladen. GoodNotes is beschikbaar voor Apple en momenteel in beta versie voor Android. Een alternatief is de app Noteshelf of Acrobat Reader.

De planners en notitie blokken van plannen met een glimlach

Bij plannen met een glimlach hebben we zowel digitale- planners met notitieblokken als papieren bureau planners, jaarplanners en notitieblokken.

Dè digitale planner. We bieden je een overzichtelijke en vrolijke digitale planner waarbij je met plezier je doelen kunt bereiken. Het leven bestaat al uit zoveel dingen die je moet onthouden en zoveel zaken die je voor elkaar moet krijgen dat je al moe bent voordat je er aan begint. Plannen maken is noodzakelijk, maar het hoeft niet strak en saai. Je kunt er ook plezier uithalen en dit lukt met onze planner door de vrolijke en speelse vormgeving en de soms wat dwaze opdrachten die je helpen weer de verbinding te vinden met de mensen om je heen, je creativiteit te prikkelen of gewoon weer eens even op adem te komen tijdens een activiteit in de natuur.

digitaal notitieboek bij de digitale planner

Wat je kunt verwachten

 • Gestructureerd plannen van jouw eerste kwartaal: Digitale planner voor 3 maanden inclusief ruimte voor je dromen en doelen.
 • Plan Jaar-, kwartaal- en maandplan weekplanning en dagplanning geschikt voor zowel werk en privé planning.
 • Ongedateerd dus start in een maand van jouw keuze. Met handige digitale stickers voorzie je de planner van dag en datum.
 • Flexibel Plaats de habit trackers stickers die passen bij jouw doelen en ontwikkel de goede gewoontes die jij wilt ontwikkelen.
 • Plek voor to do’s en reflectie
 • kleurrijke en speelse vormgeving en toch overzichtelijk
 • Een dagelijkse plaknotitie Hierop staan opdrachten uit de categorie zelfzorg, natuur verbinding, creativiteit en dankbaarheid.
 • Notities hier hebben we extra ruimte voor gemaakt. Je vindt zowel gelinieerde als gestippelde pagina’s in de planner. Door de notities index te gebruiken kun je ook nog een beetje overzicht vinden in je krabbels, droedels en serieuze aantekeningen.
 • Inclusief een snelcursus plannen om het beste uit je planner en jezelf te halen.
 • Een digitaal planner pakket met gezellige achtergronden voor op je desktop, tablet en telefoon, het plannen met een glimlach kleuren en - lettertype schema zodat je je digitale pennen en stiften helemaal in stijl kan instellen, toedeloe lijst en digitale stickers voor een gezellige en praktische planner.
 • Mascotte Onze mascotte Robin, probeert net als ons alle ballen in de lucht te houden

Werk je liever op papier?

Dat kan ook. We hebben bij plannen met een glimlach diverse vrolijke notitieblokken, bureau weekplanners en een jaarplanner ontwikkeld. Ook hier speelt onze mascotte Robin een hoofdrol.

Bekijk onze producten op papier

 notitieblok roze

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen