Wil jij meer leven met een glimlach in plaats van met afhangende mondhoeken? Ervaar je veel stress in je leven en wil je daar nu wel eens van af? Lees dan vooral verder, want hieronder geven we tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om minder stress in je leven te ervaren.
Tips voor meer ontspanning in je leven
Het leven kan heel hectisch en veeleisend zijn: er wordt vanalles van ons verwacht en we willen het liefst dat de dag net een uurtje langer en de week net een dag meer heeft, zodat we het gehele takenlijstje kunnen afwerken. We jongleren wat af: carrière maken, relaties onderhouden, gezinnen draaiende houden en persoonlijke verantwoordelijkheden kunnen hierdoor heel overweldigend zijn.
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel en staan we echt niet aan de rand van de afgrond: er zijn manieren om meer ontspanning in je leven te ervaren en meer plezier te ervaren, zelfs als je veel druk ervaart. In dit blog delen we tien tips die je kunnen helpen om meer ontspanning in je leven te voelen en een gezonde balans te creëren tussen werk, plezier en zelfzorg.
Tip 1: Stel prioriteiten
Neem de tijd om je prioriteiten te stellen. Niet elke taak op je takenlijst is even belangrijk: er zijn echt wel dingen die kunnen wachten. Maak voor jezelf onderscheid in je taken door ze in te delen in 'belangrijke taken' en 'urgente taken.' Taken die én belangrijk én urgent zijn verdienen meer aandacht dan 'niet belangrijke en niet urgente taken.' Als je je focus legt op de zaken die echt belangrijk zijn, kun je je stress verlagen en haal je meer voldoening uit je dagelijkse taken.
Tip 2: Plan tijd in voor jezelf.
Tijd aan jezelf besteden in drukke dagen is het eerste wat je van je takenlijst knikkert. 'Dat komt later wel,' denk je en je legt je focus op de dingen die moeten gebeuren. Echter is het verstandiger om juist wél tijd aan jezelf te besteden. Plan een bezoek aan de kapper, hang in de sauna rond, ga tóch naar de sportschool en hang juíst met een boek op de bank. Door deze dingen in te plannen geef je jezelf de gelegenheid om je batterij weer op te laden. Je zult zien dat je met nieuwe (en meer) energie de rest van je takenlijst afwerkt.
Tip 3: Zeg nee!
Nee zeggen is misschien wel een van de lastigste tips uit de lijst. Want we zeggen veel liever ja. Ja: tegen nieuwe uitdagingen, ja tegen even op de buurjongen passen, ja je haalt natuurlijk wel even de kleding van je partner op bij de stomerij en ja natuurlijk ga je met je moeder mee boodschappen doen. Echter zijn dit allemaal taken die jou van jouw eigen taken afhouden. Aan het einde van de rit is iedereen om je heen geholpen door jou en heb jij alleen maar meer stress omdat je takenlijst niet korter, maar je tijd wel minder is geworden. Mensen kunnen over het algemeen veel beter nee accepteren dan je denkt. Je hoeft niet eens een verklaring te geven: nee zeggen is een recht. Dus: past een uitdaging niet binnen jouw eigen doelen? Zeg maar nee. Komt het je niet uit om op de buurjongen te passen: nee is ook een antwoord. Afijn. Je snapt het wel. Wil je even oefenen? Kijk dan even over je rechterschouder, draai je hoofd richting je linkerschouder en herhaal dit twee maal. Kijk eens aan: het begin is er! Nee schudden met je hoofd kun je al, de stap naar nee zeggen is nu een stuk kleiner geworden. Blijven oefenen en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.
Tip 4: Beweeg!
Stress en bewegen is een lastige combinatie (al zijn er vast mensen die beweren dat ze bij het woord bewegen al direct stress krijgen). Daar waar beweging is, ontstaat, hoe gek misschien ook, ontspanning. Hierbij is het natuurlijk wel helpend dat je een sport kiest die bij je past. Als je niet van teamsport houdt, is lid worden van een volleybal team niet de meest logische keuze. Wellicht is hardlopen dan een betere keus: dit doe je in de meeste gevallen alleen en op je eigen moment. Vormen van sport die bijdragen aan ontspanning zijn bijvoorbeeld yoga of zwemmen. Zie je echt geen mogelijkheid om sport in je agenda te passen, denk dan kleiner: neem de trap, pak de fiets voor de kleine boodschappen en wandel naar je collega om zaken te overleggen in plaats van haar te bellen of te e-mailen.
Tip 5: Zorg voor een rustige omgeving
Een woonkamer vol rommel zorgt er vaak helaas niet voor dat je rustig op de bank gaat hangen om een film te kijken. Alle spullen om je heen vragen om aandacht en om actie. Minimaliseer het aantal prikkels in de ruimte waar je graag wil ontspannen. (voor een snelle opruimactie hebben we deze gratis les ontwikkeld trouwens). Zet wat planten neer, leg een lekker kleedje op de bank en het grote ontspannen kan beginnen. De rustige en opgeruimde omgeving helpt je hierbij.
Tip 6: Mindfulness
Steeds maar bezig zijn met wat er in het verleden is gebeurt en welke dingen je in de toekomst nog moet doen, is niet een stressverlagende manier om in het leven te staan. Juist dingen doen met aandacht zorgen ervoor dat je in het nu terecht komt. En het nu, dat is de plek waar je graag wil zijn. Mindfulness is hierbij de sleutel tot een rustigere en kalmere geest. Er zijn tal van mindfulness oefeningen te vinden op internet, zoek op 'meditatie' of 'ademhalingstechnieken.'
Tip 7: Onderhoud je relaties
Niet alleen de relatie met je partner is van belang, ook andere relaties, zoals met vrienden en vriendinnen kunnen bijdragen aan een meer ontspannen leven. Vrienden en vriendinnen kunnen naar je verhaal luisteren, samen met je bedenken hoe je een probleem waar je nu bijvoorbeeld mee worstelt, de vorige keer hebt opgelost en soms houden ze je een spiegel voor waardoor je beter afstand kunt nemen van je problemen. Relaties geven je plezier, ontspanning en geven je energie. Juist die energie kun je in lastige tijden goed gebruiken. Pak dus die telefoon en bel je vriendin (nadat je dit blog hebt uitgelezen). Je zult merken dat je je na het belletje een stuk beter voelt.
Tip 8: Beperk je schermtijd
Je telefoon brengt je overal en met iedereen in contact, maar zelden met je zelf en de mensen in je directe nabijheid. Via het scherm van je telefoon komt er een continue stroom van informatie op je af, die je hersenen snel en goed proberen te verwerken. Apps zijn zodanig ontworpen dat je steeds weer nieuwe informatie binnen krijgt en dit vinden je hersenen heerlijk. Bij elk brokje nieuwe informatie krijgt je brein namelijk steeds een kleine beloning en die beloning is juist zo prettig en líjkt je energie te geven. Echter zorg je ervoor dat je hersenen in de overdrive gaan en niet meer kunnen stoppen met denken. Dit geeft je een opgejaagd gevoel en juist van dat opgejaagde gevoel wilden we af. Als je je schermtijd beperkt, houd je overigens ook tijd over van andere dingen. Je zou in plaats van je tijd doorbrengen op social media bijvoorbeeld ook tijd kunnen doorbrengen met vrienden. Of eindelijk naar de kapper kunnen gaan.
Tip 9: Vind een hobby
Als je dan toch minder op je telefoon gaat en dus tijd overhoudt, heb je dus tijd om een hobby op te pakken. Het maakt niet uit wát je doet, als het jou maar ontspant. Voor de een is het sokken breien, voor de ander musea bezoeken en weer iemand anders gaat liever naar een concert. Voor ons part ga je vogels borduren of kantklossen of schilderen op nummer: doe waar jij blij van wordt. Je kunt door het beoefenen van een hobby even afstand nemen van alle dingen waar je stress van hebt. Door het creëren van afstand, en het zorgen voor ontspanning, zorg je voor nieuwe energie, waardoor je de lastige dingen in het leven makkelijker aan kunt.
Tip 10: Wees lief voor jezelf
Accepteer dat niet alles perfect is of perfect kan zijn. Goed genoeg is ook goed. Je doet je best en je doet wat er binnen je vermogen ligt. Geef jezelf toestemming om fouten te maken. Niemand is namelijk perfect, dus waarom zou jij dat wel moeten doen?
Tot slot:
Alle bovenstaande tips tot in perfectie proberen door te voeren gaat je alleen maar meer stress opleveren, in plaats van te verminderen. Kies er daarom één of twee uit en probeer deze toe te passen in je leven. Zelf kies is voor de tip 'wees lief voor jezelf' en ga daarom de reep chocolade aanbreken die in de kast op me ligt te wachten. Welke tip kies jij?
P.S.: Wil je meer leren over je taken indelen in 'urgent' en 'belangrijk'? Volg dan onze cursus Plannen met een glimlach