Simpeler leven dankzij automatiseren
13 augustus 2024 

Simpeler leven dankzij automatiseren

Simpeler leven dankzij automatiseren


Hé jij daar, drukke werkende moeder! Herken je dat gevoel van altijd maar rennen en vliegen om alles voor elkaar te krijgen? Je hoofd zit vol met massa's informatie, taken en dingen die je moet onthouden. David Allen, de schrijver van het boek Getting Things Done, heeft hier een mening over: " Je hebt een hoofd om te denken, niet om te onthouden."  Door taken te automatiseren hoef je ze niet meer te onthouden en kun je je hoofd voor het betere denkwerk gebruiken. Een beetje denkruimte kun je wel gebruiken schatten we in van Plannen met een glimlach. Om je te laten glimlachen tussen werk, kinderen, huishouden en je sociale leven door hebben wij een lijst met tien tips die je kunt gebruiken om je leven te versimpelen. Door bepaalde dingen te automatiseren hoef je er niet meer aan te denken (en soms ook niet meer uit te voeren) en daardoor houd je tijd over. En tijd over houden: daar zijn we bij Plannen met een glimlach gek op. Kun je even met een boek op de bank ploffen, of een wandeling maken in het bos. Lees snel verder voor 10 manieren om je leven te automatiseren!


1. Zet automatische betalingen aan


Vergeet jij ook wel eens een rekening te betalen door de drukte? Zet dan automatische incasso's aan voor terugkerende rekeningen zoals je hypotheek, verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Zo weet je zeker dat alles op tijd betaald wordt en voorkom je boetes. Scheelt jou weer tijd en gedoe! Vergeet echter niet om deze betalingen stop te zetten als je een lidmaatschap stop zet, anders is het zonde van je geld.


2. Gebruik een digitale agenda


Een agenda is anders dan een planner. Een agenda gebruik je om je afspraken bij te houden, een planner gebruik je om je dag te plannen. Dat willen we van Plannen met een Glimlach maar even gezegd hebben. Het is superhandig om je agenda digitaal te gebruiken. Repeterende afspraken, zoals de wekelijkse zwemles van je koter, hoef je er maar een keer in te zetten. Als je de agenda deelt met je partner ben je ook meteen van het irritante gedoe af van je partner die zegt: "Even aan mijn leidinggevende vragen,' of 'Ik moet dat even met de chef overleggen of ik kan.' Je partner kan zelf zien of en wanneer hij een afspraak kan maken. Zo zitten jullie op een lijn en voel jij je gelijkwaardiger in de relatie en voorkom je veel miscommunicatie. 


3. Doe online boodschappen


Je kent het wel: een kind dat uit het zitje van de boodschappen kar probeert te klimmen, terwijl kind nummer twee constant door de winkel heen en weer rent met dingen 'DIE ECHT HEEL ERG NODIG ZIJN' en terwijl je kind nummer drie het liefst met zijn driftbui en al ónder de stelling zou willen schuiven. Kortom: boodschappen doen met je kinderen is niet bepaald een fluitje van een cent. Je kunt jezelf die ellende besparen door online je boodschappen te doen. Als je in de betreffende supermarktapp een vast lijstje maakt met benodigdheden die je vaker nodig hebt, heb je even werk, maar je hebt er wel heel erg lang plezier van. Boodschappen doen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Bovendien worden ze thuisbezorgd, en dat scheelt je niet alleen zeeën met tijd, maar ook energie: je hoeft niet alleen de winkel niet in, maar je hoeft ook niet eerst álles in het karretje te doen, dan op de band te leggen om ze vervolgens vanaf daar in loodzware tassen te doen, uit je karretje te tillen je auto in en dan vervolgens thuis uit de auto halen, naar binnen te sjouwen om daar vervolgens de spullen in je kasten op te bergen. Online bestellen heeft als voordeel dat je heel veel stappen kunt overslaan: het wordt aan de deur bezorgd, dus je kunt het zo rechtstreeks in je kasten opbergen. 

Het klimmen klauteren van kind een zal niet minder worden, het wordt alleen binnenshuis gedaan, de energie van kind twee zal niet verminderen, want ook thuis kan er gerend worden, en kind drie zal net zo goed driftbuien houden, alleen nu met minder publiek. Win-win situatie!


4. Stel automatische regels in voor je mailbox


Op de een of andere manier loopt de digitale brievenbus steeds over van alle mailtjes, om gek van te worden!  Tijd voor actie! Stel slimme regels in zodat inkomende mails automatisch in de juiste mappen terechtkomen. Nieuwsbrieven in een aparte map, facturen in een financiële map, enzovoort. Zo hoef je niet meer elk mailtje apart te behandelen en heb je toch je berichten op de juiste plek opgeborgen en kun je als je het nodig hebt zo weer terug vinden. Plan een moment in je planner in wanneer je de map met nieuwsbrieven gaat doornemen: een mooi moment om je af te melden voor de nieuwsbrieven die je nooit leest. 

opruimen en structuur

5. Automatiseer je social media posts


Als jij degene bent die verantwoordelijk is voor de social media van je werk of misschien van de muziekvereniging, dan weet je hoeveel tijd je kwijt kunt zijn met het posten van allerlei updates en nieuwtjes. Het is handiger om dit op een vast moment in de week of per maand te doen. Elke keer een nieuwe post bedenken en hier beeldmateriaal bij zoeken kan je elk los bericht veel tijd kosten. Door het te clusteren ben je er misschien in een dagdeel wat uren aan kwijt, maar als je het inplant met een social media planning tool, hoef je er de rest van de week niet meer aan te denken. Bij Plannen met een glimlach hebben we hierbij ook de taken verdeeld: Lyneke verzint de teksten en Angela zoekt er beeld bij en plant de berichten in. Heerlijk efficiënt. Zo houden we meer tijd over om contact te hebben met onze volgers op de socials. B


6. Gebruik IFTTT voor slimme koppelingen


Ken je IFTTT al? Het betekent niets meer dan: 'If This Then That'. Je kunt deze app gebruiken om verschillende apps en apparaten met elkaar te laten samen werken. Je kunt bijvoorbeeld een afspeellijst op spotify laten samen stellen als je nummers op YouTube lijkt. Dat scheelt weer een stapje. IFTTT is gratis, maar je hebt dan wat beperkte mogelijkheden, de betaalde dienst biedt je meer mogelijkheden. Gebruik je Apple: Gebruik dan de app 'opdrachten'. Deze werkt ongeveer op dezelfde manier. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en het instellen kost je even tijd, maar als je het eenmaal voor elkaar hebt, heb je tijd gewonnen! 


7. Plan repeterende taken in


Zijn er taken die je elke week of maand moet doen? Stop ze dan in je digitale agenda met een herinnering. Denk aan dingen als de administratie bijwerken, je auto wassen of de koelkast schoonmaken. Door het vooruit te plannen vergeet je het nooit meer én creëer je routine. Dat werkt een stuk fijner dan altijd maar ad hoc bezig zijn. Bovendien hoef je niet na te denken over de taak die je ook al weer zou doen. Hierdoor maak je weer denkruimte in je hoofd vrij en dat is prettig: kun je nadenken over wat je nu echt belangrijk vindt. Wedden dat je jezelf achteraf afvraagt waarom je dit niet eerder deed?

Simpeler leven dankzij automatiseren

8. Neem huishoudelijke taken op in je gezinsagenda


Het vervelende aan huishoudelijke taken is dat ze steeds maar weer terug komen. Hoe goed je je huis bijvoorbeeld ook stoft, je weet al als je klaar bent dat de eerste stofnesten zich al aan het verzamelen zijn onder je bed. Het blijft een terugkerend vervelend iets. Door ze in je digitale agenda repeterend terug laat komen (en je dan vervolgens ook aan je planning houdt), scheelt je opnieuw weer nadenk tijd. Vergeet niet dat je, als je een gezin hebt, jij niet als enige verantwoordelijk bent voor het huishouden. Door je huisgenoten uit te nodigen via de digitale agenda, kun je de huishoudelijke taken onderling verdelen. Zo werk je samen toe naar een opgeruimd en schoon huis zonder dat het je tonnen energie kost. 


9. Bestel cadeaus en kaarten op tijd


Oeps, vergeten dat je beste vriendin bijna jarig is? Nooit meer met deze tip! Aan het begin van het jaar plan je alle verjaardagen en speciale gelegenheden alvast in je agenda. Zet er meteen een melding bij een paar weken van tevoren. Zo heb je altijd op tijd een cadeau of kaart in huis. Da's nog eens attent van je! En stiekem bespaart het ook nog eens veel geld, want geen last-minute dure cadeaus meer.

Wat je ook kunt doen is via een digitale kaartmanager de felicitatiekaarten alvast van te voren online klaar te zetten en te betalen. Je geeft hierbij aan wanneer je wil dat de kaart bezorgd wordt (eventueel met een passend cadeau erbij) en je bent plotsklaps de meest attente persoon in je vriendenkring!


10. Gebruik een wachtwoordmanager


Het is slim om voor elke site een ander wachtwoord te bedenken en te onthouden. Mijn hoofd heeft eerlijk gezegd wel wat beters te doen. Bovendien is mijn hoofd af en toe een zeef, dus kan ik nietszeggend naar mijn scherm kijken terwijl er in mijn hoofd chaos is...'Ergens weet ik het wachtwoord wel, maar ik kan het even niet reproduceren...' Een handige manier om dit te voorkomen en dus ook weer denkruimte in je hoofd te creëren is gebruik maken van een wachtwoord manager. Al je wachtwoorden zijn verstopt in een app waar je alleen maar in komt met je enige wachtwoord dat je nog moet gebruiken. Ook Apple heeft dit voor je bedacht: in de sleutelhanger worden je wachtwoorden opgeslagen. Bij Android is hier weer een andere manier voor.  


Zo, dat waren 10 manieren om je leven te automatiseren. Natuurlijk is dit geen compleet overzicht en zijn er nog veel meer opties. Maar hopelijk heb je nu wat inspiratie opgedaan om zelf aan de slag te gaan. Want geloof me, die paar uurtjes tijd die je erin stopt verdien je dubbel en dwars terug. Wedden dat je straks meer tijd over houdt voor leukere dingen in je leven.

Sommige taken kun je niet automatiseren, die kun je maar beter in je planner inplannen...Dan zijn ze uit je hoofd en je doet ze op het moment dat je ze ingepland hebt. 

Heb jij nog andere tips om het leven van werkende moeders te automatiseren en makkelijker te maken? Deel ze dan vooral in de comments, dan kunnen we elkaar helpen. Samen staan we sterk tenslotte!

inhoud digitale planner


Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen