Waarom we elkaar meer complimenten zouden moeten geven
01 april 2024 

Waarom we elkaar meer complimenten zouden moeten geven

Op 1 maart is het altijd complimenten dag. Maar waarom zou je complimenten moeten geven? En hoezo is er een speciale dag om complimenten te geven? In dit blog geef ik vier argumenten waarom je juist overvloedig met complimenten moet strooien, in plaats van ze in te slikken.

'Complimenten zijn aan inflatie onderhevig,' verkondigt mijn vader altijd vol trots. De beste man is met weinig complimenten opgevoed en heeft bescheidenheid hoog in het vaandel staan. Ik ben het in veel dingen met hem eens, maar deze uitspraak bestrijd ik ten volle. Hieronder vertel ik je waarom.

Complimenten creëeren een positieve sfeer

Door complimenten uit de delen, geef je een overleg, een bijeenkomst, een moment samen, een positieve sfeer. Je laat zien dat je aandacht hebt voor de positieve eigenschappen van iemand. Je geeft aan dat je waardering hebt voor de geleverde inspanningen en dat je ook gezien hebt dat er inspanningen geleverd zijn. Hierdoor voelen mensen zich gezien en gehoord en dit heeft als gevolg dat mensen het gedrag gaan herhalen. Een compliment krijgen levert namelijk een goed gevoel en positieve emoties op en deze gevoelens en positieve emoties zijn verslavend. Probeer maar eens uit bij je kinderen: geef ze een compliment dat ze zo goed hun beker in de vaatwasser hebben gezet en je zult zien dat ze het de volgende dag nog eens doen. (bij pubers werkt dat overigens net een beetje anders)

Complimenten versterken het zelfvertrouwen

plannen met een glimlach opruimen

Als je oprecht waardering uitspreekt voor de kwaliteiten die iemand laat zien, of de geleverde prestaties en inspanning, geef je het zelfvertrouwen van die persoon een boost. Het maakt niet uit of we het dan hebben over pubers of over je oude grootmoeder. Deze extra zelfvertrouwen oppepper heeft als gevolg dat mensen met meer vertrouwen nieuwe uitdagingen aan durven gaan. Dat is handig, want hierdoor worden er grenzen verlegd en steeds nieuwere uitdagingen uitgeprobeerd. Ook dit levert positieve emoties op. Zo zie je maar weer dat je met één enkel compliment een hele reeks aan kleine, maar wel belangrijke momenten van groei teweeg kunt brengen. Door andere mensen te helpen groeien, bouw je aan een steeds sterkere band, die is gebaseerd op wederzijdse steun en aanmoediging. Uiteindelijk zul je merken dat je door het welgemeende compliment niet alleen hebt gewerkt aan het zelfvertrouwen van de ander, maar indirect ook een positieve invloed hebt op de groei van je eigen zelfvertrouwen. Een win-win situatie kunnen we dus wel stellen.

Complimenten bevorderen empathie en begrip

Als je de moeite neemt om positieve eigenschappen van mensen te benadrukken, toon je interesse in de persoon en zijn of haar ervaringen. Ook dit verstevigd de onderlinge band en je maakt ruimte om verhalen met elkaar te delen. Door het delen van deze verhalen, krijg je meer begrip voor elkaar en begrijp je beter waarom mensen soms de dingen doen die ze doen. Je zult zien dat je steeds meer begrip voor de ander zult kunnen opbrengen.

Complimenten geven versterkt relaties

Door het geven van complimenten, laat je zien dat de ander waardevol is voor je en dat je de aanwezigheid van de ander waardevol is voor jou. Je laat merken dat de ander gewenst en nodig is in je leven. Dit heeft een gevoel van onderlingen verbondenheid en vertrouwen tot gevolg en dit is weer essentieel voor het opbouwen van sterke relaties. Mocht je relatie met je partner in het slop zitten, dan kan het geven van complimenten een hulpmiddel zijn om de boel weer een beetje leven in te blazen en je gevoel van verbondenheid met elkaar weer wat vergroten.

Hoe geef je dan een compliment?

Als je niet gewend bent om complimenten te geven, dan kan het in het begin wat onwennig zijn. Kies in elk geval een compliment dat je echt meent: zeggen dat je iemand zijn trui fantastisch vindt, terwijl je eigenlijk van mening bent dat er zonnebrillen bij uitgedeeld moeten worden zodat de trui minder zichtbaar is, meen je natuurlijk niets van. Dat heeft de persoon die het compliment krijgt echt wel door. Geef liever een compliment voor geleverde inspanningen. Kijk naar wat er goed ging in plaats van wat fout, of geef een compliment voor de manier waarop een fout is opgelost.

Conclusie:

Als je de onderlinge band tussen de mensen om je heen wilt versterken, kun je niet om het geven van complimenten heen. Het brengt namelijk een diepere verbinding tussen mensen tot stand. Door het scheppen van een positieve sfeer, het versterken van zelfvertrouwen, het bevorderen van empathie en begrip en het versterken van relaties, heb je dus een positieve invloed op je relaties en de wereld om je heen.

Complimenten uitdelen is dus niet iets wat je zo min mogelijk zou moeten doen, maar wat je juist aan je standaard repetoir zou moeten toevoegen.

Fijn dat je moeite hebt genomen om tot zover te lezen trouwens!


online cursus doelen behalen

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen