Hoe overleef ik de decembermaand?
05 november 2024 

Hoe overleef ik de decembermaand?

De december maand staat voor de deur, een periode van samenkomen, feestelijkheden en, helaas, vaak ook van stress. Voor werkende moeders kan het een ware uitdaging zijn om de balans te vinden tussen werk, gezinsverplichtingen en persoonlijke tijd. Maar met een goede planning en wat handige tips, kun je deze maand in stijl en met een glimlach doorstaan. Hier zijn enkele essentiële tips om je voor te bereiden op een gebalanceerde en feestelijke december, waarbij je niet alleen tegemoet komt aan de verplichtingen die december nu eenmaal met zich mee brengt, maar je ook tegemoet komt aan je eigen behoeften!

Stap 1. Maak een overzichtelijke planning.

Een overzichtelijke planning is jouw beste vriend in deze drukke periode. Of je nu kiest voor een digitale agenda of een papieren variant, zorg ervoor dat je al je afspraken, werkuren en belangrijke feestdagen in kaart brengt. Vergeet niet om belangrijke data zoals Sinterklaas, Kerst en andere schoolactiviteiten van je kinderen te noteren. Ook je kerstborrel van je werk en je partner noteer je in de planner. Zo hou je het overzicht, en kun je beter inspelen op onverwachte situaties. (zoek je nog een planner? Kijk dan vooral even hier )

Hoe overleef ik de decembermaand? digitale planner

Stap 2. Plan zelfzorgmomenten

In deze drukke maand is het makkelijk om jezelf te vergeten. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 15-30 minuten voor jezelf reserveert. Dit kan zo simpel zijn als een korte meditatie, een wandeling in de frisse lucht of even ontspannen met een goed boek. Daarnaast is het aan te raden om wekelijks een langere zelfzorgactiviteit in te plannen, zoals een bezoek aan de schoonheidsspecialiste, badderen in een warm bad of een sportles.

Stap  3. Stel prioriteiten

Neem de tijd om te bepalen welke tradities en activiteiten het belangrijkst zijn voor jou en je gezin. Het is verleidelijk om overal ‘ja’ op te zeggen, maar wees realistisch. Focus op wat echt waardevol is en laat andere, minder belangrijke zaken los. Dit helpt niet alleen om stress te verminderen, maar maakt de feestdagen ook specialer. Je hoeft niet overal bij te zijn en je neus te laten zien. Let maar eens op: als jij ergens niet bij bent, gaat het evenement echt wel door.

Stap 4. Inplannen van je  voorbereidingen

Om de stress van last-minute voorbereidingen te vermijden, is het handig om een maaltijdplanning te maken voor de feestdagen en alvast je boodschappen te doen. Denk er ook aan om cadeaus ruim van tevoren in te kopen en maak een lijst zodat je georganiseerd blijft. Kerstcadeaus kun je echt wel al aan het begin van de maand december in kopen, daar hoef je echt niet tot het einde van de maand mee te wachten. En let maar eens op: als je er aan het begin van de maand tijd voor inplant, zul je zien dat je aan het einde van de maand je schouders níet ter hoogte van je oren terug vindt ;-) Zo kun je genieten van de feestdagen zonder in de laatste week te haasten.

Stap 5. Betrek je kinderen bij de voorbereidingen

Een manier om de feestvreugde te vergroten is door je kinderen te betrekken bij de voorbereidingen. Laat ze helpen met het inpakken van cadeaus, het versieren van de kerstboom of het bakken van lekkernijen. Dit maakt de activiteiten niet alleen leuker, maar verlicht ook jouw werklast. Het zal weliswaar niet zo perfect zijn als je voor ogen had, maar vasthouden aan je perfectionisme in de decembermaand is vragen om gedoe in je hoofd. Vergeet niet om quality time in te plannen met je gezin, zoals een filmavond of een leuke wandeltocht.

Stap 6. Nee zeggen is een kunst.

Sociale verplichtingen kunnen vaak een bron van stress zijn in deze periode. Probeer het aantal evenementen dat je bijwoont te minimaliseren en kies bewust voor een paar belangrijke bijeenkomsten. Het kan ook een rustgevende optie zijn om sommige feestdagen gewoon thuis te vieren, waar je meer controle hebt over de sfeer en activiteiten.


Stap 7. Communiceer op je werk

Wees pro-actief in het bespreken van je plannen met je werkgever en collega’s. Zijn er dingen die kunnen wachten tot volgend jaar? Zijn er taken die je altijd doet, maar voor deze maand kunt laten liggen? Zijn er mogelijkheden om tussen kerst en oud en nieuw vrij te nemen? Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van jouw beschikbaarheid in deze drukke periode. Als het mogelijk is, spreek dan ook over flexibele werkuren, zodat je je werk beter kunt organiseren rondom de festiviteiten. Wellicht zijn er mogelijkheden tot thuiswerken zodat je geen reistijd hebt? Dit geeft ruimte in je agenda.

Stap 8. Neem tijd om terug te kijken.

Eind december is een perfect moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar. Schrijf je gedachten op en reflecteer op de hoogte- en dieptepunten. Dit helpt niet alleen voor de afsluiting van het jaar, maar ook bij het zetten van nieuwe doelen voor het komende jaar. Een frisse start geeft je een positieve kijk op januari.

Extra tip: Vergeet niet te genieten!

Tussen het plannen en voorbereiden door, is het belangrijk om te onthouden dat de feestdagen ook bedoeld zijn om te genieten. Neem de tijd om de momenten met je gezin en vrienden te waarderen. Een positieve mindset zorgt ervoor dat je het meeste uit deze feestelijke periode haalt.

Wil je meer leren over het plannen van je leven met een glimlach? Bezoek dan deze pagina en ontdek hoe jij meer rust en balans kunt creëren in je dagelijks leven. Geniet van de decembermaand en maak er iets bijzonders van!
Geniet van de decembermaand

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen