Hoe je door klein te beginnen grote stappen kan maken
28 juli 2023 

Hoe je door klein te beginnen grote stappen kan maken

Doelen bereiken in kleine stappen

Doelen bereiken in kleine stappen klinkt suf en vervelend. Laten we eerlijk zijn tegen elkaar: in een keer je doel bereiken is toch veel meer motiverend dan elke dag een heel klein stapje zetten om je doel te bereiken? In een keer 5 kilo afvallen lijkt me fijner dan hier maanden over te doen. Hoe houd je dat in vredesnaam vol? Hoe bereik je zo'n doel?

Hoe fijn zou het zijn als....


Als je alles wat je jezelf voorneemt in een keer zou lukken. Of als je in een keer je doel bereikt, zonder te vallen en zonder het steeds maar weer opnieuw te moeten op staan. Of als je zonder moeite in een keer een marathon zou kunnen lopen...

Is dat wel zo fijn eigenlijk?

Ik kende eens een jongen die van kinds af aan al muziek kon maken als de beste. Gaf hem een trommelstok en hij drumde een eind weg. Als je hem achter een xylofoon zette, speelde hij de sterren van de hemel. Prachtig. Bewonderenswaardig. Jaloersmakend. Ik wilde dat ook wel, maar dan met mijn saxofoon. 

Inmiddels heb ik geleerd dat alles in een keer kunnen niet eens leuk is. Een muziekstuk in een keer weg kunnen spelen vind ik saai. Ik ga zitten, zet de sax aan mijn mond en een paar minuten later heb ik van links boven naar rechts onder het stuk uitgespeeld. Ik vind er geen zak aan. Het is leuk om te struikelen, om stukken extra te onderzoeken, om manieren te vinden om het fragment wel te kunnen spelen. Steeds sneller en sneller. Tegen het randje van mijn kunnen aan zitten is uitdagend en uitdaging heb ik nodig, anders raak ik verveeld. Ik wil er tijdens de repetitie van het stuk met de groep er uit vliegen, de weg kwijt raken, goed moeten luisteren en op goed geluk weer ergens inzetten. Ik wil cirkels kunnen zetten in het muziekstuk, zodat ik weet wat ik thuis nog eens moet bekijken. 


UitdagingUitgedaagd worden maakt me sterker, maakt me inventief, geeft me de kans om mijn hersenen anders te gebruiken, om creatief te zijn én het leert me door te zetten als het moeilijk is.

Heb jij ook iets wat je lastig vindt, maar wel onder de knie wil krijgen? Wil jij ook je hersenen eens anders gebruiken? Dan bij deze de tip van de dag:


3 kleine stappen, groot resultaat


Welke 3 kleine stappen kun je zetten om dichter bij je doel te komen? Schrijf ze eens uit voor je zelf:

Vandaag ga ik:

Morgen ga ik:

Overmorgen ga ik:

Zet bij elke dag een cijfer voor de hoeveelheid vertrouwen je hebt dat je de stap ook daadwerkelijk gaat doen. 0 is absoluut geen vertrouwen en 10 is alle vertrouwen. Scoor je een stap onder de 7? Maak de stap dan kleiner en geef de stap nogmaals een cijfer.

Bijvoorbeeld: ik wil efficiënter werken. Hoe ga ik dat doen?

  1. Vandaag ga ik: voordat ik naar huis ga mijn bureau opruimen, zodat ik morgen direct aan het werk kan. Vertrouwenscijfer: 7,5
  2. Morgen ga ik: bepaal ik in de ochtend mijn drie belangrijkste prioriteiten voor vandaag én de dag er na. Vertrouwenscijfer: 7
  3. Overmorgen ga ik: eerst mijn drie belangrijkste taken doen en daarna pas mijn e-mail openen om daar nieuwe taken uit te filteren. Vertrouwenscijfer: 8

Of: Ik wil gezonder leven

  1. Vandaag ga ik: een wandeling maken na de lunch. Vertrouwenscijfer: 8
  2. Morgen ga ik: gezonde recepten opzoeken en hier een boodschappenlijst voor maken. Vertrouwenscijfer: 7,5
  3. Overmorgen ga ik: gezonde lunch maken voor de werkdagen die nog volgen.  Vertrouwenscijfer: 6. Oei, dit is wel wat laag. Kan ik deze stap kleiner maken? Overmorgen ga ik: een gezonde lunch maken. Vertrouwenscijfer: 7,5. Dit gaat me lukken!Dichterbij je doel


digitale planner

Je zult na drie dagen zien dat je weer een klein stukje dichter bij je doel bent gekomen. Beloon jezelf: dans, geef jezelf een high 5 in de spiegel, drink een lekker bakje koffie. Kortom: vier een klein Ieniemienie feestje met jezelf. En bedenk dat voor de volgende 3 dagen weer kleine stappen. Zo bereik je stap voor stap je doel.


Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen