Quotes: hoe kunnen ze je een stapje verder helpen?
08 januari 2024 

Quotes: hoe kunnen ze je een stapje verder helpen?

Quotes: je houdt er van of je haat ze. Een tussenweg lijkt er niet te bestaan. Zelf laat ik me graag inspireren door quotes, omdat ze me inspireren, of me motiveren. In dit blog zal ik drie van mijn favoriete quotes met je delen en je uitleggen wat deze quotes met me doen.

Theorie achter quotes: wat doen ze met je?

Eerst wat theorie over quotes. Want je vindt ze overal: op posters aan de muur, in tijdlijn van de social media van je vrienden, getekend op ramen en in blokken hout gegraveerd in de vensterbank bij de buurvrouw. Quotes zijn uitspraken gedaan door bekende mensen. Alhoewel... om precies te zijn: quotes zijn vaak uitspraken die door bekende mensen kunnen zijn gedaan. Er zit een klein, maar wezenlijk verschil in wat de bekende mensen of wijsgeren uit de oudheid hebben gezegd, of wat aan hen wordt toegeschreven. Om maar met een wijsgeer uit de oudheid te starten: van Pipi Langkous wordt gezegd dat zij de uitspraak heeft gedaan: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" maar in werkelijkheid heeft deze heldin uit mijn vroege jeugd (en dus geen wijsgeer uit de oudheid) deze uitspraak nooit zelf gedaan. Het is een uitspraak die aan haar wordt toegeschreven.

Aanzetten tot actie

Een goede quote kan je aanzetten tot een actie, om je grenzen wat te verleggen en dus om jezelf buiten je comfortzone te begeven. De bovenstaande uitspraak die Pipi had kunnen doen, is hier een uitstekend voorbeeld van. Sommige mensen gaan nooit iets nieuws aan, omdat ze van te voren er van uitgaan dat ze het niet kunnen. Andere mensen vinden iets nieuws doen juist prachtig, want wie weet kun je het per ongeluk toch. Pipi zet je dus aan tot een andere manier van kijken en om nieuwe dingen aan te gaan. De quote motiveert je.

quotes zetten je aan tot actie

Verbinding en herkenning

Een quote kan je ook een gevoel van herkenning en vaak ook van verbinding geven. Andere mensen zijn blijkbaar ook door een moeilijke periode heen gegaan. Door het lezen van de quote ervaar je een gevoel van verbinding: je bent blijkbaar dus niet de enige die dit door maakt. Wat een fijn gevoel is dat. Door de quote te delen met mensen om je heen, maak je ook verbinding met hen en wie weet geef je hierdoor ook andere mensen een gevoel van verbinding. Een gevoel van verbinding in moeilijke tijden kan heel troostend zijn.

Reflectie en bezinning

Reflectie en bezinning kan ook een gevolg zijn van het lezen van een goede quote. Je leest een quote en je wordt aangezet tot reflectie op je eigen leven: hoe doe jij dit eigenlijk? Herken je de uitspraak? Voel je diep van binnen wat deze quote met je doet en welk effect deze op je heeft? Je gaat nadenken over welke betekenis de woorden voor jou hebben en wat je met deze woorden en betekenis van de woorden voor jou zou willen doen.

Stilstaan en reflecteren

Som wordt je door een quote stilgezet. Lijk je door de quote even ondersteboven gelopen te worden. En terwijl je op de grond aan het bijkomen bent van wat de quote bij je teweeg brengt, kan het zijn dat je je perspectief van hoe je naar je leven kijkt verandert.

Steuntje in de rug

Een goede quote kan een mantra voor je worden: de zin geeft je richting bij het maken van keuzes en het stellen van doelen. Soms zet de quote je zelfs aan tot het nemen van risico's, om wat gewaagdere keuzes te maken dan normaal. Soms heb je even een zetje nodig om dingen anders te doen dan je gewend bent, omdat er daadwerkelijk verandering noodzakelijk is in je leven. De bij jou passende quote kan dan net even het noodzakelijke steuntje in de rug zijn.

Psychologie

Als je kijkt naar de psychologie achter quotes, dan kun je onderscheid maken in twee manieren van naar jezelf kijken: naar je actual self en je ideal self. Je kunt dus op twee manieren naar jezelf kijken: je kijkt naar jezelf met de eigenschappen die je vindt dat je beschikt of je kijkt naar jezelf met de eigenschappen die je zou willen bezitten. Een quote kan je hierbij ondersteunen. Het kan je net even een klein duwtje geven om de eigenschappen (verder) te ontwikkelen die je graag zou willen bezitten.

Complex simpel maken

Een goede quote vat een complexe theorie samen in een enkele zin. Dat is nog een hele kunst op zich. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel het filmpje dat op social media rond gaat: er wordt een man geïnterviewd over een porseleinen mandje. De beste man wil zoveel mogelijk informatie in korte tijd geven en wordt door de interviewer uitgedaagd om zijn complexe zinnen steeds meer samen te vatten. Van eerst de wollige taal over de herkomst, tijdperk en doel van het mandje, weet de man het uiteindelijk kort samen te vatten tot: 'mand!' Bij mij in mijn omgeving is dit nu een beroemde uitspraak die we doen als mensen een langdradig en ingewikkeld verhaal houden: 'MAND!' wordt er dan geroepen. Hierdoor is het met een enkel woord duidelijk wat er bedoeld wordt, terwijl er een heel verhaal aan vast zit.

Quotes die belangrijk zijn voor mij

Een quote waarvan de oorsprong me onbekend is, maar me stevig op de been heeft gehouden in moeilijke tijden is de volgende:

het leven speelser te benaderen

"Amor vincit omnia"

Liefde overwint alles. Wat er ook gebeurt, hoe moeilijk het leven soms is: liefde zal overwinnen. Je kunt deze quote toepassen op je eigen problemen, maar ook op de problemen waarmee de wereld worstelt momenteel. Voor mij was het een quote die me door het gemis van mijn kinderen heen hielp tijdens mijn scheiding. De liefde van mijn kinderen en de liefde voor mijn kinderen zal blijven bestaan, hoe lastig het leven ook was. Deze overtuiging draai ik ook wel eens om: het maakt niet uit wat mijn kinderen ook doen of wat ze uithalen, of wellicht juist niet doen en nalaten: mijn liefde voor hen zal blijven bestaan. Het kan me teleurstellen, of verdriet doen, maar de liefde blijft.


"It might take a year, it might take a day, but what's ment to be, will always finds its way."

Ook deze quote helpt mij door moeilijke tijden heen. Door ziekte, door een gevoel van verlies, van afscheid nemen van mensen. Vooral bij afscheid nemen van mensen helpt deze quote me. Een aantal mensen in mijn leven hebben besloten om hun grenzen te verleggen en soms zelfs letterlijk naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Eerder vond ik dat altijd afschuwelijk. Ik kon weken van slag zijn en als het onbekend was wanneer we elkaar weer zouden zien, dan wist ik soms niet waar ik het zoeken moest. Nu zie ik het anders: als het voorbestemd is dat we elkaar weer gaan ontmoeten in de toekomst, dan zal het gaan gebeuren. Dat kan volgende week zijn, of volgende maand, of wie weet zelfs over een paar jaar, maar het zal zo zijn. Op de een of andere manier geeft me dit rust.

En als laatste:


"In case nobody told you today: you are beautiful, you are loved, you are needed, you are strong, you are enough."


Soms lijkt het alsof niemand je ziet, alsof niemand je nodig heeft. Dan voel je je alleen en zwak en misschien ook wel onaantrekkelijk. De gedachten in je hoofd kunnen zomaar hun eigen leven gaan leiden. Het kan dan helpend zijn om deze quote te lezen: want ook al heeft niemand het je nog gezegd vandaag: je bent mooi, je bent geliefd, je bent nodig, je bent sterk, je bent genoeg. Het geeft me soms net dat kleine zetje extra om weer wat weerstand te bieden aan mijn perfectionisme en om met een wat lichtere tred door het leven te gaan.

Quotes in het kort

Quotes kunnen je inspireren, je een zetje geven om grenzen te verleggen, je een duwtje geven om toch nog een tandje bij te zetten. Quotes kunnen je helpen om zaken vanuit een ander perspectief te zien en je een gevoel van herkenning en verbondenheid geven. Niet elke quote past bij elk persoon, want niet iedereen geeft dezelfde betekenis aan de woorden van een quote. Kies een quote die bij jou past en laat hem eens diep tot je doordringen en neem een moment van reflectie: wat doen deze woorden met jou en welke gevolgen heeft dit?

Welke quotes helpen jou?

Nieuwsgierig geworden naar het filmpje 'Mand?' Ik heb hem hier voor je bijgevoegd

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen