Hulp vragen, lastig hè. Soms hak je liever nog een been af dan dat je toegeeft dat je hulp nodig hebt. Worstel je liever door dan dat je aangeeft dat iets je niet lukt. Echter is dat doormodderen niet goed voor je: geen hulp vragen heeft een negatief effect op je lijf en op je psyche. In dit blog leg ik je uit wat er met je gebeurt, zowel psychisch als lichamelijk als je niet om hulp vraagt. Ook geef ik je aan het einde van het blog verschillende manieren om anderen om hulp te vragen. Aan het einde van dit blog weet je dus waarom het goed is om je af en toe kwetsbaar op te stellen en dat je door samenwerking betere resultaten behaalt samen. De oprichter van de Rabobank zei 120 jaar geleden niet voor niets: "In je eentje ben je sneller, samen kom je verder."
Zelfstandig en onafhankelijk...totdat...
Ik voelde me altijd een zelfstandige en onafhankelijke vrouw. Die rol paste me prima vond ik. Met een gezin en een drukke baan en allerhande hobby's met daarbij komende verplichtingen was ik gewend om alles zelf te regelen en te organiseren. 'So far so good' zul je denken.
Maar op een dag kwam er een zeer uitdagende en moeilijke opdracht op mijn bordje te liggen. Het was net iets ingewikkelder dan ik aan kon en ik lag 's nachts te piekeren hoe ik het op moest lossen. Ik kwam er maar niet uit en het piekeren 's nachts leverde me een gevoel van uitputting, opgejaagdheid en hopeloosheid op. Door mijn beperkte energie en mijn stressgevoelens was ik niet in staat om tot adequate oplossingen te komen. Ik maakte fout op fout en voelde me waardelozer dan ooit. Ik trok me terug in mezelf. Kortom: ik zat in een negatieve spiraal.
Hulp vragen is moedig
Totdat iemand me vertelde dat om hulp vragen geen zwakte is, maar een toonbeeld van moed. Ik raapte alle moed bij elkaar en vroeg een collega om hulp. Deze collega was mijn redding. Niet alleen leerde ik dat het prima is om samen aan een probleem te werken, maar ook dat je door samen een probleem aan te pakken werkt aan onderlinge verbindingen en dat mijn geknakte zelfvertrouwen weer langzaamaan ging groeien.
Door deze situatie raakte ik geïntrigeerd in het fenomeen 'hulp vragen.' Wat zijn de lichamelijke en psychische effecten bijvoorbeeld als je stelselmatig GEEN hulp vraagt en maar in je eentje blijft doormodderen? En hulp vragen, hoe doe je dat eigenlijk? Want doordat ik altijd alles maar in mijn eentje probeerde, had ik mezelf nooit geoefend in het 'om hulp vragen.'
Psychische effecten van geen hulp vragen
De psychische effecten van geen hulp vragen heb ik hierboven al voor een deel geschreven:
Door geen hulp te vragen kom je in een isolement terecht. Je trekt je steeds meer terug, omdat je de volledige focus op je probleem wil leggen. Op een gegeven moment overheerst dit probleem je leven en kun je aan niets anders denken. Het is dan lastig om je open te stellen naar de mensen om je heen en je in te leven in hun problemen. Door dit terug trekken en het gevoel te hebben dat niemand begrijpt waar je mee worstelt, krijg je het idee dat je er alleen voor staat en er niemand is die jou kan helpen.
Doordat je hier steeds in je eentje mee aan het worstelen bent, verhogen je stressniveaus in je lijf zich en dit kan angstgevoelens tot effect hebben. Deze verhoogde stressniveaus in je lijf zorgen er helaas voor dat je continu in een 'vecht- of vluchtmodus' staat. Hierdoor kom je moeilijk in slaap, of kun je moeilijk in slaap blijven. Eenmaal wakker komt je probleem direct weer op je netvlies, ontstaat er een gevoel van stress en ben je wakkerder dan ooit. Bovendien kun je in de nacht niet helder nadenken, dus dan lijkt je probleem nog groter en ingewikkelder dan overdag. Allemaal niet helpend om weer in slaap te komen.
Eigenwaarde
Een probleem kan je overweldigen. Het constant proberen dit probleem op te lossen zonder dat je hier een helpend resultaat bij bereikt en hier steeds maar weer mee bezig te zijn kan je uitputten. Dit heeft een negatief effect op je gevoel van eigenwaarde. Je hebt het idee dat je niet goed genoeg bent en dat je faalt omdat je je eigen problemen niet kunt oplossen. Al die negatieve gedachten en gevoelens zorgen er voor dat je in een negatieve spiraal terecht komt en je problemen zullen niet verminderen, maar helaas juist verergeren: door de stress en het slaapgebrek ben je minder goed in staat om goede beslissingen te nemen.
Al deze psychische gevolgen van geen hulp vragen laten ook hun sporen in je lichaam na.
Lichamelijke effecten
Niet alleen zal je last hebben van spierspanning in je lijf door alle spanning, maar hebben de spierspanningen ook andere klachten tot gevolg, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, rugklachten en maagklachten. Je kunt middeltjes bij de vleet nemen en je laten masseren tot je een ons weegt, als je de oorzaak van je probleem niet aanpakt, zullen de klachten blijvend zijn.
De verhoogde stressniveaus in je lijf hebben een negatief effect op je immuunsysteem. Ben je bijvoorbeeld vaker dan voorheen verkouden en lijk je al je griepjes mee te pakken die de ronde doen? Bedenk dan eens voor jezelf of stress de oorzaak kan zijn van deze lichamelijke ongemakken. Vraag je wel voldoende hulp, of probeer je (weer eens) alles zelf op te lossen? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende vraag om te stellen, maar ik hoop wel dat je na het lezen van dit blog jezelf deze vraag vaker gaat stellen.
Negatieve gevolgen
Kortom: geen hulp vragen heeft een hoop negatieve gevolgen. Misschien ten overvloede, maar ik noem er nog maar een aantal op een rij:
* Je raakt overbelast, met als gevolg stress, vermoeidheid en een verminderde kwaliteit van leven.
* Je gaat meer fouten maken. Als je geen hulp vraagt wanneer je ergens niet zeker van bent, loop je het risico om fouten te maken. Dit kan in je professionele leven, maar ook in je persoonlijke leven en dit kan negatieve consequenties hebben.
* Je raakt geïsoleerd. Het kan moeilijk zijn om in verbinding met anderen te raken als je niet open staat voor hulp en ondersteuning.
* Je mist kansen. Als je niet om hulp vraagt aan anderen, dan kun je kansen missen die je kunnen helpen te groeien en te ontwikkelen. Door niet te willen leren van anderen en hun expertise, loop je het risico stagnatie in je (professionele) leven te ervaren. Dit met nog meer vervelende negatieve effecten tot gevolg.
*Je mentale welzijn gaat achteruit, doordat je gevoelens van eenzaamheid, stress en overweldiging ervaart.
Hulp vragen voor dummies
Geen hulp vragen heeft veel negatieve gevolgen voor je, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak, dat is inmiddels wel duidelijk. Hieronder geven we je drie verschillende manieren hoe je om hulp zou kunnen vragen. Leer ze uit je hoofd, tatoeëer ze op je arm, spreek je in op je telefoon, schrijf ze met lipstick op je spiegel of schrijf ze over op een plakbriefje voor het dashboard van je auto, zodat je niet meer vergeet hoe je om hulp moet vragen.
- Zou je me alsjeblieft kunnen helpen met...?
- Ik loop vast met... Zou je me wat advies kunnen geven?
- Ik heb wat hulp nodig bij... Zou je even de tijd kunnen nemen om me te begeleiden?
Alles wat hier op lijkt en als gevolg heeft dat je niet meer alleen aan het worstelen bent, tellen als een goede manier om om hulp te vragen. Bouw de zinnen om zodat ze bij je passen en probeer het uit! Je zult merken dat hoe vaker je om hulp vraagt, hoe makkelijker het wordt.
Psychische en lichamelijke gevolgen van hulp vragen
Hoe vaker je om hulp vraagt, hoe minder stress je zult ervaren. En, hoe gek het ook klinkt: je zelfvertrouwen zal toenemen en je zult merken dat de band met de mensen om je heen verstevigd wordt. Ook zal je ontdekken dat je sociale isolement zal afnemen. Doordat je met iemand anders naar je problemen kijkt, zul je leren dat je ook vanuit een andere invalshoek naar je problemen kunt kijken. Dit heeft als gevolg dat je probleemoplossend vermogen toeneemt.
Ook lichamelijk zul je verschil merken: je spierspanning neemt af, je zult minder hoofdpijn ervaren en ook maagklachten zullen afnemen. Ook zul je merken dat je beter gaat slapen. Een betere nachtrust heeft veel positieve effecten: je bent vrolijker, je kunt beter nadenken en ook je lichaam heeft baat bij een goede nachtrust.
Je ziet: het is beter voor je om niet altijd alles maar alleen te willen oplossen. Je lichamelijke en geestelijke welzijn zullen met sprongen verbeteren al jij iemand vraagt om je te helpen. Het is een teken van moed en kracht als je durft toe te geven dat je niet alles alleen kunt. We hopen dat je door het lezen van dit blog je telefoon durft te pakken, of naar een collega toe loopt, om uit te spreken dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Je zult merken: er zijn genoeg mensen die je wil helpen. Je bent niet alleen!