Andere keuzes maken. Wat kost je per uur?
05 december 2023 

Andere keuzes maken. Wat kost je per uur?

Prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen, ik vind dat soms zo ontzettend ingewikkeld. Want hoe bepaal je nu in 's hemelsnaam wat er belangrijker is dan al je andere taken. Wat moet je dan prioriteit geven boven de andere taken en waarom dan? Ik bleek niet de enige te zijn die worstelde met het stellen van prioriteiten en tijdens mijn zoektocht naar de wijsheid rondom deze materie stuitte ik op verschillende inzichten. Sommige inzichten zijn blijvend. Je hoort iets, of in mijn geval zag ik iets, wat indruk maakt en er voor zorgt dat ik anders om ga met mijn tijd. 'Alweer?' zul je denken, maar ja, inderdaad: alweer. Wat kost je per uur?


Prioriteiten stellen met de €60,- regel


Wat kost je per uur?

Ik zag in een filmpje van een man die ik volg op YouTube de uitleg van de $60,- regel. Deze beste man heeft voor zichzelf een uurloon bedacht van $60,- en bij elke actie die hij onderneemt, bedenkt hij dat hij $60,- kost en dat de tijd die hij gaat besteden aan een activiteit, dit wel de $1,- per minuut waard moet zijn. In zijn geval kocht hij geen koffie meer buitenshuis. Want dat kost hem niet alleen $5,- per kopje koffie, maar ook $20,- aan het wachten in de rij totdat hij geholpen werd en daadwerkelijk de koffie in zijn handen had. Sindsdien zet hij thuis koffie. Dat scheelt nogal een slok op een borrel zullen we maar zeggen.


Sorry collega's


Ik zou mezelf niet zijn als ik dit niet zou uitproberen. Op mijn werk plakte ik een briefje op mijn beeldscherm met hierop de tekst: 'Uurloon €60,- per uur'. Geen idee of mijn werkgever dit ook aan mij uitgeeft, maar dat terzijde. Het is een makkelijk bedrag om in je achterhoofd te houden. Elke keer als ik aan een taak wilde beginnen, bedacht ik me of de tijd die ik aan de taak wilde besteden het bedrag waard was wat ik kost. Zodra ik even afgeleid raakte en mijn telefoon wilde bekijken, kwam dat uurloon weer in mijn hoofd en maakte ik de keuze om verder te werken, in plaats van als een zombie naar mijn telefoon te staren. Het hield echter ook in dat ik NIET het koffie apparaat ging reinigen (sorry collega's), maar door liep naar een ander koffie apparaat. Ook vulde ik het papier niet bij (opnieuw sorry collega's). Wel besteedde ik mijn tijd aan het voorbereiden van een overleg, schreef ik een verslag en werkte ik mijn administratie bij. Voor de lunch had ik al bakken met werk verzet omdat ik mijn prioriteiten meer helder had dan ooit.


Andere keuzes maken


de echte kost prijs

Ook thuis komt dat uurloon me van pas: besteed ik deze tijd nu aan een boek lezen of ga ik de was ophangen? Niet dat er thuis aan uitbetaling wordt gedaan in euro's, maar wel in positieve emoties. Ik word nu eenmaal blij als ik niet misgrijp in mijn kledingkast. Het moment dat ik mijn leesboek pak, is dan ook een moment waarbij ik bewust kies om mijn tijd er in te steken. Om te ontspannen. Want na al dat harde werken, is het zeer zeker ook van belang om hard te ontspannen. Balans moet er zijn, dus ontspanning mag ook zeker prioriteit hebben.

Waarom keuzes maken zo belangrijk is

Je hebt maar beperkt tijd in een dag. Ook je energie per dag is beperkt. Beiden kun je maar een keer besteden. Bewust kiezen waaraan je je tijd en energie wil besteden is super belangrijk dus. Maak daarom keuzes die passen bij je doelen: welke doelen wil je bereiken? Waar wil je aan werken? Maak dit dan ook een topprioriteit. Vind je het lastig om je prioriteiten te bepalen en dus om keuzes te maken die passen bij je doelen? Ga dan aan de slag met onze cursus: Eerste hulp bij plannen. Hier leer je stap voor stap je prioriteiten te stellen en hierdoor dus bewust keuzes te maken waar jij je tijd aan gaat besteden.

P.S. Je vindt het filmpje hier:

Wat kost je per uur?

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen