Maandelijkse reflectie: 9 stappen voor persoonlijke groei en succes
30 september 2024 

Maandelijkse reflectie: 9 stappen voor persoonlijke groei en succes

Het einde van de maand is meer dan alleen een nieuw begin; het is een kans voor reflectie en groei. Het evalueren van een maand kan een waardevolle oefening zijn om inzicht te krijgen in je doelen, successen en uitdagingen. Het helpt je niet alleen om te begrijpen waar je staat, maar ook om een solide basis te leggen voor de komende maand. In deze blogpost delen we enkele stappen die je kunt volgen om je maand effectief te evalueren en je voor te bereiden op wat komt.

We beginnen met het evalueren van de maand die achter je ligt.

1. Plan een evaluatie moment in

Deze eerste stap zet je al vroeg in de maand: er is tijd nodig om je maand te evalueren. Pak daarom nu je planner erbij en plan je eerstvolgende maandevaluatie vast in. Kies een rustig moment aan het einde van de maand om je gedachten te ordenen. Ver weg van afleidingen, kan deze bewuste tijd je helpen om diepgaand te reflecteren. Zet je notificaties uit en zorg dat je niet gestoord kan worden. Pak er een kop thee of koffie bij en je notitieboek en ga aan de slag met de volgende stap. 

2. Reflecteer op je doelen

Neem de tijd om je doelstellingen van de maand onder de loep te nemen. Welke doelen had je ook al weer?  Heb je ze bereikt? Waarom wel of niet? Heb je er voldoende tijd aan besteed? Zo niet: wat maakte dat je besloten hebt om er geen tijd voor vrij te maken? En zo wel: wat heb je bereikt met de tijd die je gestoken hebt bij het werken aan je doelen? Had je voldoende tijd om aan je doelen te werken? Heb. je je tijd effectief besteed? Dit proces helpt je niet alleen om je focus te begrijpen, maar ook om waardevolle lessen te trekken uit je ervaringen.

3. Maak een lijst van succes

Het kan nuttig zijn om een lijst te maken van alles wat je hebt bereikt, hoe klein het ook lijkt. Het voltooien van een project of het onderhouden van gezonde gewoonten kan erg waardevol zijn. We zijn gewend om de focus te leggen op de negatieve zaken in ons leven. Het enige wat we er mee bereiken is dat we transformeren naar een stel zeurende en klagende mensen en hiermee demotiveren we niet alleen onszelf, maar ook onze omgeving. Het maken van een lijst van succes zorgt er echter voor dat we positieve emoties ervaren: we voelen ons trots en zijn blij met de resultaten die we behaald hebben. De positieve emoties geven ons een fijn gevoel en juist dat fijne gevoel zorgt ervoor dat we het gedrag in de toekomst gaan herhalen. Wie weet hoe je je volgende maand voelt als je opnieuw een lijst van succes maakt!  (wil je hier meer van leren, kijk dan vooral ook even hoe je kunt gaan  leven met een glimlach)

4. Identificeer uitdagingen

Welke obstakels heb je deze maand ervaren? En hoe ben je met deze uitdagingen omgegaan? Wat heb je gedaan om deze uitdagingen te elimineren, weg te werken? Heb je je er door laten afleiden of ben je ze uit de weg gegaan? Welk effect had dat? Als je volgende maand tegen dezelfde uitdagingen aanloopt, hoe ga je ze dan oplossen? Door te reflecteren op moeilijke momenten, kun je leren en groeien. Doordat je er al over na hebt gedacht, zul je merken dat als je in de toekomst tegen dezelfde uitdaging aanloopt, je hoofd al weet wat je moet doen om deze uitdaging op te lossen. Na denken over wat er achter je ligt heeft dus absoluut effect op je effectiviteit in de toekomst! 

5. Analyseer je emoties

Neem de tijd om na te denken over hoe je je voelde gedurende de maand. Stress, geluk, voldoening—elke emotie leert je iets nieuws over je mentale welzijn. Geef deze emoties een cijfer van 1 t/m 10. Door dit enkele maanden te doen en je cijfers van de verschillende emoties met elkaar te vergelijken, kun je zien of je groei door maakt of dat er stappen nodig zijn om je mentale welzijn te verbeteren. Soms heb je helemaal niet door hoe het met je gaat: de cijfers kunnen je hier inzicht in geven. Inzicht in je emoties en je mentale welzijn kan je helpen om (eerder) aan de bel te trekken als je hulp nodig hebt. 

6. Leerpunten

Overweeg wat je deze maand hebt geleerd, zowel over jezelf als over je omgeving. Welke lessen heb je geleerd? Hoe ben je omgegaan met de uitdagingen? Wat zegt dit over jou? Ben je misschien sterker dan je dacht? Kun je meer dan je had voorzien? Heb je meer kunnen doen in minder tijd? Welke groei heb je doorgemaakt en welke groei zou je willen doorzetten? Wie heeft je hierbij geholpen of wie kan je een volgende keer helpen? Deze lessen kunnen je begeleiden in toekomstige situaties.

7. Plan voor de volgende maand

Bepaal wat je in de komende maand wilt bereiken. Bekijk je doelen opnieuw en pas ze aan op basis van de lessen die je hebt geleerd. Neem hierbij de lessen die je hebt geleerd mee en pas de oplossingen die je hebt geleerd van je uitdagingen van afgelopen maand ook mee in je planning. In je planning kun je ook je financiële planning meenemen: heb je een budget waar je je aan wil houden? Hoeveel wil je sparen de komende maand? 

Niet alleen je doelen en je financiën kun je plannen: ook je lichamelijke gezondheid kun je meenemen in je maandplanning: hoeveel wil je bewegen deze maand? Welke recepten die een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl wil je aankomende maand maken?

Je mentale welzijn kun je ook deels plannen (met de nadruk op deels): wie wil je deze maand ontmoeten? Welke dingen wil je doen en met wie en wanneer? Wat ga je deze maand doen aan zelfzorg? Moet je daarvoor een afspraak plannen bij de kapper, sauna, manicure enzovoorts? Plan deze afspraken in, anders komt het er vaak niet van. 

8. Vier je successen

Vergeet niet om je positieve punten en successen te vieren. Dit is essentieel om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven! Je hebt hard gewerkt en hard werken mag beloond worden! Met wie wil je je successen delen? Wie ga je erover bellen of vertellen? En wanneer dan en hoe? Als je deze blogpost uit hebt gelezen is het een prachtig moment om te beginnen met vieren van je successen! Je bereikt het meeste succes als het vieren van je succes zo snel mogelijk volgt op het behalen van je succes. 

9. Stel prioriteiten

Start met het plannen van je maand met het invullen van je pauzes en je prioriteiten. Wanneer ben je op je best als het gaat om doelen behalen? Kijk eens terug naar de afgelopen maand: op welk moment van de dag heb je de beste resultaten behaald? Plan op deze momenten in de komende maand je belangrijkste taken in. Je zult zien dat dit een positief effect heeft op het behalen van je doelen van de volgende maand. Dan heb je nog meer successen te vieren aan het einde van de maand! Wat een feest! 

10. Flexibiliteit

En ja: dit is een extra tip: we zijn de tel niet kwijt, we bieden graag meer aan dan verwacht. 

Wees bereid om je plannen aan te passen als dat nodig is. Soms lopen dingen anders dan verwacht, en een flexibele houding helpt je om stress te verminderen. Ook hier draait het weer om het toverwoord balans: balans in het vast houden aan het werken aan je belangrijke taken om je doelstellingen te behalen, maar ook het loslaten van je planning als het leven hier om vraagt. Stijf vast houden aan je planning kan je dan meer kwaad dan goed doen. In geval van moeten afwijken van je planning: neem een kop koffie of thee, neem even afstand en bedenk wat goed is voor jou om nu te doen. Sta achter je besluit en ga er voor. 

Door deze evaluatie- en voorbereidingsstappen te volgen, kun je jezelf optimaal voorbereiden op de nieuwe maand en doelgericht werken aan persoonlijke groei en succes. Dus, waar wacht je nog op? Maak van elke maand een leerzame ervaring en ga ervoor! Succes!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het flexibel omgaan met uitdagingen in je leven? Dan is de eerste les van leven met een glimlach misschien wel iets voor jou!







Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen