Waarom is tijd voor jezelf inplannen zo belangrijk?
23 maart 2025 

Waarom is tijd voor jezelf inplannen zo belangrijk?

Waarom is tijd voor jezelf inplannen zo belangrijk?


Als werkende moeder sta je vaak voor de uitdaging om verschillende rollen te combineren: werknemer, partner, ouder en je eigen ‘ik’. Het dagelijks leven kan dan snel aanvoelen als een race tegen de klok. Je zorgt voor je kinderen, werkt hard, en probeert het huishouden draaiende te houden, terwijl je jezelf vaak helemaal uit het oog verliest. Toch is het van cruciaal belang om tijd voor jezelf in te plannen. Maar waarom is dit zo belangrijk? In deze blog leggen we uit waarom het essentieel is om regelmatig rustmomenten voor jezelf te creëren en hoe je dit kunt doen.

Tijd voor jezelf

1. Het combineren van werk, gezin en andere verantwoordelijkheden kan leiden tot overbelasting. Werkende moeders hebben vaak te maken met het gevoel constant ‘aan’ te staan. Je probeert het perfecte evenwicht te vinden tussen het werk dat je doet, de zorg voor je kinderen en het onderhouden van je relatie. Dit kan zonder een goede balans leiden tot uitputting. Zelfzorg is daarom essentieel om je energie en motivatie op peil te houden.

Wanneer je te weinig tijd voor jezelf neemt, kan dit op termijn leiden tot een burn-out. Dit is een ernstig gevolg van chronische overbelasting. Door regelmatig tijd in te plannen voor ontspanning, herstel en reflectie, verklein je de kans op burn-out. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door af en toe een stap terug te nemen, kun je je energie beter beheren en krijg je de kracht om je verantwoordelijkheden op een duurzame manier te blijven dragen.



Tip: Probeer op regelmatige basis korte pauzes in te plannen, bijvoorbeeld tijdens de lunch of na het werk. Zelfs een paar minuten ademhalingsoefeningen of een korte wandeling kunnen al wonderen doen voor je stresslevel.


2. Verbeterde productiviteit

Als werkende moeder weet je hoe belangrijk het is om je tijd efficiënt in te delen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat juist het nemen van pauzes en tijd voor jezelf je productiviteit verbetert. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar het nemen van rust helpt je om je concentratie en focus te behouden. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen sneller werkt, maar ook kwalitatief beter werk levert.

Wanneer je constant doorwerkt zonder voldoende tijd voor ontspanning, zal je productiviteit na verloop van tijd afnemen. Je raakt vermoeid, je concentratie neemt af en je kunt minder goed prioriteiten stellen. Door jezelf regelmatig een moment van rust te geven, kun je je geest verfrissen en sneller terugkeren naar je werk met een helder hoofd.

Vermijden van burn-out

Tip: Plan aan het begin van de week specifieke tijdblokken in voor zelfzorg en pauzes. Zorg ervoor dat je deze momenten serieus neemt en niet doorschuift naar een andere dag.


3. Positief rolmodel voor je kinderen

Als moeder ben je niet alleen bezig met je eigen welzijn, maar ook met dat van je kinderen. Het is essentieel om je kinderen te laten zien dat zelfzorg belangrijk is. Hoe kun je van hen verwachten dat ze goed voor zichzelf zorgen als je zelf niet het voorbeeld geeft? Door tijd voor jezelf in te plannen, leer je je kinderen dat het oké is om soms even op jezelf te focussen en je energie op te laden.

Daarnaast draagt het bij aan de emotionele gezondheid van je kinderen. Als jij in balans bent, ben je beter in staat om je kinderen de aandacht en zorg te geven die ze nodig hebben. Je zult merken dat je geduldiger en meer aanwezig bent als je de tijd neemt om jezelf op te laden.


Tip: Maak van tijd voor jezelf een positieve gewoonte en betrek je kinderen bij het proces. Laat ze zien hoe je zelf zorgmomenten plant en leg uit waarom dit belangrijk is.

Tijd voor jezelf

4. Versterking van je relaties

Tijd voor jezelf is niet alleen belangrijk voor je werk en gezin, maar ook voor je relatie. Het kan gemakkelijk gebeuren dat je als moeder volledig opgaat in het verzorgen van anderen, en dat je daardoor je partner uit het oog verliest. Echter, een sterke relatie heeft ook tijd en aandacht nodig om te groeien. Wanneer je jezelf niet op de eerste plaats zet, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van je relatie.

Door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen, kun je beter in verbinding staan met je partner. Je hebt dan meer energie om samen leuke dingen te doen, gesprekken te voeren of gewoon tijd door te brengen zonder de constante afleiding van werk en gezin.


Tip: Plan een date night of een moment van quality time met je partner, zelfs als het maar een paar uur is. Het kan wonderen doen voor jullie relatie.


5. Je lichaam en geest verdienen aandacht

Werkende moeders besteden vaak zoveel energie aan de zorg voor anderen, dat ze hun eigen lichaam en geest vergeten. Je gezondheid is echter de basis van alles. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, zal je lichaam dat uiteindelijk laten merken. Van fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, tot mentale uitputting: je hebt het niet altijd in de gaten, maar uiteindelijk betaalt je lichaam de prijs.

Door tijd voor jezelf in te plannen, geef je je lichaam de kans om te herstellen van de dagelijkse stress. Dit kan variëren van het nemen van een warm bad tot een yoga-sessie, of gewoon een moment van stilte om je gedachten te ordenen. Dit soort zelfzorg is essentieel voor een gezond en gelukkig leven.


Tip: Maak tijd voor activiteiten die je energie geven en je lichaam ontspannen, zoals yoga, meditatie, of gewoon een wandeling in de natuur.


Plan structureel ontspanningstijd in je agenda

Hoe plan je tijd voor jezelf in?

Stel grenzen: Leer nee zeggen tegen extra verplichtingen die je welzijn in gevaar kunnen brengen. Het is oké om af en toe dingen te laten liggen.

Gebruik hulpmiddelen: Een digitale planner kan je helpen je tijd effectief te beheren en ruimte te maken voor zelfzorg. Met tools zoals de Digitale Planner van Plannen met een Glimlach kun je eenvoudig je week inplannen, zodat je tijd hebt voor zowel werk als rust.

 Communiceer je behoeften: Bespreek met je partner en collega's het belang van tijd voor jezelf en zoek samen naar oplossingen. Wanneer je omgeving begrijpt waarom dit belangrijk is, krijg je de steun die je nodig hebt.

Wil je leren hoe je effectief kunt plannen en tijd voor jezelf kunt creëren?

De training Eerste Hulp bij Plannen van Plannen met een Glimlach biedt je praktische tips en strategieën om jouw tijd optimaal te benutten. Of het nu gaat om het plannen van je werk, gezinstaken of zelfzorgmomenten, deze training helpt je om meer rust en balans in je leven te brengen. Neem de stap naar een beter georganiseerde en ontspannen versie van jezelf. 

Meer informatie vind je hier

Het belang van monotasking


Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen