Vijf tips om te ontspannen in drukke tijden
11 december 2024 

Vijf tips om te ontspannen in drukke tijden

In stressvolle perioden in ons leven, bijvoorbeeld tijdens feest periodes, kan het moeilijk zijn om te ontspannen. We hebben er geen tijd voor, want er is zoveel te doen in weinig tijd. Echter is het verstandig om juist in drukke tijden extra ontspanning te zoeken: door geen rust te nemen, raken je hersenen overbelast en wordt het maken van beslissingen alleen maar ingewikkeld. In drukke tijden wil je juist snel kunnen beslissen, zodat je verder kunt gaan met je taken- en prioriteiten lijstje. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: zorg dat je jezelf hoog op je prioriteitenlijst zet, want hierdoor wordt het leven niet alleen een stuk leuker, maar ook makkelijker. Als je voldoende tijd voor jezelf neemt, zul je namelijk niet zo snel boos uitvallen naar de mensen om je heen. Als je dit niet doet, heb je ook geen extra tijd nodig om je geschillen bij te leggen en houd je energie over die je in belangrijkere zaken kunt steken. In dit blogpost delen we vijf ideeën die je direct kunt toepassen om te ontspannen en je welzijn kunt bevorderen. 

1. Haal adem

Een van de snelste manieren om stress te verminderen in drukke tijden is door je aandacht te richten op je ademhaling. Dit kan altijd en overal: aan de keukentafel, in de rij bij de kassa, bij je schoonmoeder op de bank, op het toilet tijdens een van die zeldzame momenten dat je even alleen kunt zijn... Probeer eens de volgende oefening:

Adem diep in door je neus terwijl je tot vier telt.

Houd je adem vier tellen vast.

Adem langzaam uit, terwijl je weer tot vier telt.

Herhaal dit proces vijf tot tien keer.

Wil je extra ontspannen, zorg dan dat je uitademing langer is dan je inademing. 

Deze oefening helpt je niet alleen om je geest te kalmeren, maar ook om je lichaam te ontspannen. Het is een prachtige manier om even afstand te nemen van de chaos om je heen.

Ontspan en haal adem

2. Plan structureel ontspanningstijd in je agenda

Probeer elke dag een tijdstip te kiezen waarop je even kunt ontsnappen aan de drukte. Dit kan tijdens je lunchpauze, als de kinderen even lekker zelf spelen, of zelfs vroeg in de ochtend voordat alle anderen wakker zijn. Door deze momenten in te plannen, geef je jezelf de kans om op te laden en stress te verminderen. Kies er bijvoorbeeld voor om een paar pagina's te lezen in een boek of een artikel in een tijdschrift, los een puzzel op, brei een paar toeren, maak een korte wandeling buiten, mediteer een moment. Kortom: kies een manier van ontspanning die bij jou past. 

3. Beweeg: lichaamsbeweging als ontspanning

Lichaamsbeweging is een krachtige manier om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Leg hierbij de lat niet te hoog: je hoeft niet direct te trainen voor een marathon (en indien je hier wel voor kiest: RESPECT!), even lekker dansend uit je dak gaan op je favoriete nummer telt ook als beweging. Je kunt ook kiezen voor wat rek- en strekoefeningen, een yoga les op YouTube volgen of een korte wandeling maken. Je hoeft dit niet alleen te doen: een wandeling na het avondeten samen met je kinderen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor hen. De yoga les kan ook met je partner. Plan een uitje naar het park, volg een fietsroute of dwaal juist zonder plan rond: elke vorm van beweging is goed! Door regelmatig te bewegen, stimuleer je de aanmaak van endorfines. Deze endorfines zijn gelukshormonen en deze hormonen helpen je om je stress te verminderen.

Plan structureel ontspanningstijd in je agenda

4. Creëer een ontspanningshoekje thuis

Je mentale welzijn heeft veel baat bij een speciale plek in huis waar je kunt ontspannen. Dit hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen: een fijne stoel in een rustige hoek met een paar fijne kussens en een lekkere deken kan al voldoende zijn. Vul dit hoekje aan met wat persoonlijke elementen, zoals wat foto's, boeken, kaarsen Kortom: spullen die je een gevoel van rust en geluk geven. Zorg hierbij voor goede verlichting: borduren bij kaarslicht is niet aan te bevelen, maar even je ogen sluiten terwijl de lamp fel in je ogen schijnt wil je ook niet. Experimenteer daarom met je licht in je ontspanningshoek en ontdek wat bijdraagt aan jouw ontspanning. Als laatste: leg in dit hoekje de spullen die je wil gebruiken om te ontspannen: een tijdschrift, een koptelefoon, je e-reader. Of misschien wil je er juist niets neerleggen, zodat je even niets doet, behalve zitten en ontspannen. Maak het hoekje zo dat het bij jou past. Wanneer je deze ruimte gebruikt om te ontspannen, geef je jezelf de kans om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. 

5. Leer 'nee' zeggen

We hebben de moeilijkste tip om te volgen voor het laatst bewaard: leer 'nee' zeggen. De druk om aan alle verwachtingen te voldoen is een grote bron van stress voor veel mensen. Het is belangrijk om te erkennen dat je geen MegaMindy bent: je bent een mens van vlees en bloed en geen superheld die tussen de bedrijven door de wereld redt. Je hóeft niet op allerlei projecten en verzoeken 'ja' te zeggen als je al op je laatste benen loopt. Je hóeft niet naar elk feestje, verjaardag of borrel. Je wordt niet gearresteerd als je 'nee' zegt op projecten of evenementen. We denken vaak dat we overal bij moeten zijn, maar wat voor een zin heeft het om ergens bij te zijn als je te moe bent om uit je ogen te kijken en alleen maar in gedachten bent bij je takenlijst? Wat voor een bijdrage lever je dan? Door 'nee' te zeggen creëer je ruimte voor de eigen die er echt toe doen en je helpen ontspannen.
Nee zeggen is een kunst.

Conclusie

Stress hoort bij het leven. Het is echter cruciaal om manieren te vinden om te ontspannen en voor jezelf te zorgen. Door ademhalingsoefeningen te doen, korte ontspanningstijd in te plannen, regelmatig te bewegen, een ontspanningshoekje te creëren en 'nee' te leren zeggen, kun je beter omgaan met stres en je algehele welzijn verbeteren. Onthoud dat het prima is om tijd voor jezelf te nemen: je investeert hierdoor in je mentale welzijn, je gezondheid en in geluk.


Wil je meer leren over ontspannen leven: kijk dan vooral even bij onze training Leven met een glimlach. Hier leer je niet alleen meer ontspannen, maar ook op een andere manier naar je leven te kijken. De eerste stap van deze training krijg je van ons cadeau: stap 1 Leven met een glimlach

training voor een fijn leven

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen