Waarom een hobby hebben goed is voor je
05 juli 2024 

Waarom een hobby hebben goed is voor je

Waarom zou je in 's hemelsnaam aan een hobby starten? Het kost tijd, geld en vaak ook ruimte: de LEGO spaceshuttle neemt wel wat meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een ereader.

Uitdaging

Het vinden van tijd voor ontspanning en persoonlijke interesses kan nogal een uitdaging zijn in de drukke bezigheden van je bestaan. Je bent vaak al blij als je alle kinderen op een enigszins redelijk moment met een volle buik in bed hebt weten te bonjouren. We hebben het dan nog niet eens over de keuken waar je van de vloer kunt eten en de woonkamer waar je alleen een doorgang hebt vanaf de deur naar de bank. Op de bank ploffen en Netflix uitspelen lijkt dan nog de enige mogelijkheid. Maar aan het einde van de avond voel je je dan lang niet altijd opgeladen: je voelt je eerder uitgezogen en je vindt met moeite de weg naar je bed, om hier vervolgens plafonddienst te hebben omdat je door het blauwe licht van je beeldschermen wakkerder bent geworden in plaats van lekkerder vermoeid.

En precies hiermee hebben we het eerste voordeel van het hebben van een hobby al te pakken: je hebt geen last van blauw licht. Tenminste...als je voor een hobby kiest waarbij je geen schermen nodig hebt. Als je gek bent op gamen heb je nog wel te maken met blauw licht, maar wellicht wegen de andere voordelen tegen dit nadeel van gamen op.

Het hebben van een hobby heeft talloze voordelen en hieronder zal ik ze voor je opnoemen. Een hobby naast je dagelijkse baan kan namelijk van onschatbare waarde zijn voor je algehele welzijn. Een hobby kan namelijk zorgen voor ontspanning en plezier, maar het kan ook een positieve invloed hebben op meer aspecten van je leven.

Voordelen van het hebben van een hobby

Ontspanning

Een hobby kan je afleiding bieden van stress en drukte op je werk of je drukke gezinsleven. Welke hobby je ook kiest: tekenen, schilderen, taarten bakken (bel me als ik je moet helpen opeten), tuinieren, het bouwen van een spoorbaan... Het hebben van een hobby en hiermee bezig zijn helpt je om je gedachten te verzetten en even tot rust te komen. Om maar een extreem voorbeeld te noemen: ik heb tijden gedoken en het had een heel mooi effect. Ik sprong als een stresskip het water in en kwam er helemaal zen weer uit. Nu kun je niet zo makkelijk te pas en te onpas het water induiken, maar dit effect kan een hobby wel op je hebben. En dit is gunstig voor je bloeddruk en stressniveaus in je lijf.

Verbetering van je brein

Door nieuwe vaardigheden te leren die passen bij je nieuwe hobby, stimuleer je je brein om nieuwe verbindingen aan te leggen. Je wordt creatiever door creatief bezig te zijn. Je zult merken dat het leren van deze nieuwe dingen je in het dagelijks leven, en dus ook op je werk, creatiever wordt bij het oplossen van problemen die je tegen komt. Zonder dat je het door hebt, verbeter je de cognitieve functies van je hersenen.

Grenzen verleggen

Doordat je merkt dat je nieuwe dingen hebt aangeleerd, ga je steeds een stapje verder om nieuwe vaardigheden aan te leren: als je ontdekt dat je op de piano inmiddels Vader Jacob kunt wegpingelen, krijg je zelfvertrouwen en durf je op een gegeven moment ook Fur Elise spelen. Dit vergroot je zelfvertrouwen nog iets en voor je het weet durf je op een familiebijeenkomst je lief een lied toe te zingen, terwijl je jezelf begeleid op de piano. Meer zelfvertrouwen maakt dat je steeds je grenzen een beetje gaat verleggen, door het verleggen van je grenzen ontdek je dat je nog weer andere dingen kunt of beter kunt dan gedacht en dus schuif je je grenzen weer een klein stukje op. Je komt in een gunstige vicieuze cirkel terecht en ook dit kun je weer goed gebruiken in je dagelijks leven, zowel thuis als op de werkvloer.

Productiever

Productiever worden op je werk door thuis een hobby te beoefenen? Ik kan me voorstellen dat dit niet de eerste reden is die in je op komt als je besluit om een hobby te gaan beoefenen, maar toch gaat het je helpen op je werk. Een hobby geeft namelijk ontspanning. Hierdoor wissel je inspanning en ontspanning steeds af en dit komt je productiviteit weer ten goede. De balans wordt beter en dit heeft een positieve invloed op je productiviteit. Ik zal eerlijk zijn: voordat ik dit blog schreef heb ik eerst een tijdje op de bank zitten breien om weer even energie op te doen voor het schrijven van dit blog. (en het goede nieuws is: mijn paar sokken dat ik weg wil geven over twee weken is af!)

Verbetering van je geluksniveau

Ik beschreef het hierboven al: je zelfvertrouwen neemt toe. Deze toename van zelfvertrouwen heeft een gunstig effect op je geluksniveau. Ook iets doen waar je blij van wordt helpt bij het verhogen van je geluksniveau. En wat dacht je van het gevoel van voldoening dat je krijgt als het je lukt om iets nieuws te maken, of een puzzel af te ronden?
Hobby’s zijn goed voor je

Verbetering van je relaties

Het delen van je interesses heeft een positief effect op je relaties. Ook kan het zorgen voor nieuwe verbindingen. Wie had gedacht dat ik ooit sokken zou gaan breien? Ik niet! Maar het heeft me al veel leuke nieuwe verbindingen opgeleverd: af en toe ga ik naar het breicafe, als ik in de trein zit te breien spreken mensen me aan en voor iemand een paar sokken breien levert mooie momenten op als ik het resultaat kan overhandigen. Ik had nooit gedacht breipatronen en technieken met mijn moeder uit te wisselen, of de verschillende breipennen tegen elkaar op te wegen.

En als je bijna afhaakt bij mijn gebabbel over breien, dan heb ik nog een andere voorbeelden voor je: muziek maken in een groep werkt verbindend, net als samen een sport beoefenen, samen met iemand een fietstocht te maken, een filmclub oprichten of een lekker diner samen stellen voor je vrienden en dit samen koken.

De mogelijkheden om een hobby samen met anderen te doen zijn legio. Door samen bezig te zijn kun je even los komen van je dagelijkse bezigheden en geeft je Quality time.

Ten slotte

Het hebben van een hobby naast je dagelijkse baan biedt vele voordelen die niet alleen je persoonlijke leven kunnen verbeteren, maar ook een positieve invloed kan hebben op je professionele leven. Het kan dus geen kwaad om je televisie een tijdje uit te schakelen en op zoek te gaan naar een andere manier van je tijd door te brengen.

Een hobby is iets persoonlijks, dus als je buurvrouw helemaal wild is van kantklossen, wil dit nog niet zeggen dat jij dat dan ook zult zijn. Soms moet je meerdere hobby's uitproberen voordat je er eentje hebt gevonden die bij jou past. Spreek er over met je dierbaren en wie weet kunnen ze je helpen een hobby te vinden. Weet je echt niets te bedenken, bedenk je dan eens wat je vroeger graag deed als kind. Waarschijnlijk heb je dan zo je nieuwe, of eigenlijk oude, hobby gevonden.

Wil je meer balans in je leven? Balans tussen inspanning en ontspanning, maar vind je het stukje 'ontspanning' nog wat lastig omdat je als enige manier van ontspanning je telefoon grijpt? Dan is deze gratis les misschien wel iets voor jou.

Veel plezier!Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen