Hoe plannen je stress vermindert
08 november 2024 

Hoe plannen je stress vermindert

In onze razendsnelle wereld zijn we vaak overweldigd door de hoeveelheid taken die op onze schouders rusten. Van werkverplichtingen tot huishoudelijke klussen en persoonlijke projecten, het lijkt soms wel een eindeloze lijst. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om die overbelasting te verminderen en zelfs om te draaien naar een gevoel van controle en voldoening? Plannen kan het geheim zijn om van ‘overweldigd’ naar ‘geweldig’ te gaan.

De kracht van plannen

Plannen is meer dan alleen een agenda bijhouden of een to-do lijst maken. Het is een strategische aanpak van je tijd en middelen, waardoor je overzicht krijgt en grip op je leven. Wanneer je begint met plannen, creëer je niet alleen structuur, maar ook ruimte voor ontspanning en creativiteit. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop plannen je stress kan verminderen.

1. Helderheid in je doelen

Een van de belangrijkste voordelen van plannen is dat het je helpt bij het definiëren van je doelen. Wanneer je doelen duidelijk zijn, weet je precies waar je naartoe werkt. Dit vermindert de angst en onzekerheid die kunnen ontstaan als je zomaar van de ene taak naar de andere springt. Door je doelen op papier te zetten, transformeer je de abstracte gedachtes in concrete stappen, die je een gevoel van voldoening kunnen geven.

Voorbeeld van helderheid in je doelen:

Stel dat je wilt afvallen, maar je voelt je overweldigd door alles wat je moet doen. In plaats van dit grote doel aan te pakken als een monoliet, verdeel je het in kleinere, beheersbare taken: elke week drie keer sporten, gezonder eten, en jezelf belonen voor elke vooruitgang. Dit geeft niet alleen structuur, maar helpt je ook om gemotiveerd te blijven.

Helderheid van doelen in digitale planner

 2. Vermindering van faalangst

Veel mensen raken overweldigd omdat ze bang zijn om niet te voldoen aan de verwachtingen van zichzelf of anderen. Door een plan te maken en deze verwachtingen in behapbare stukken te verdelen, maak je het risico op falen kleiner. Je ziet precies waar je moet focussen en kunt je tijd en energie daarop richten. Je verwachtingen van je zelf een heel eind verminderen scheelt ook een slok op een borrel: je hoeft niet altijd een 10 te scoren, een 5,5 is ook voldoende. Dan maar mee doen met de zesjes cultuur, het helpt je wel om overeind te blijven staan.

3. Zorg voor je mentale gezondheid

Plannen kan ook een positieve impact hebben op je mentale gezondheid. Wanneer je je taken en verplichtingen duidelijk in kaart hebt gebracht, krijg je een beter overzicht. Dit kan de gevoelens van angst en stress drastisch verminderen. Bovendien kun je tijd inplannen voor zelfzorg, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien tijdens drukke periodes. Door bewust tijd vrij te maken voor ontspanning, hobby’s of zelfs voor nietsdoen, creëer je een evenwichtiger leven. Gek genoeg blijkt uit vele onderzoeken dat je productiever wordt als je meer pauzes en ontspanning gedurende de dag inbouwt.

4. Tijdmanagement

Een van de grootste oorzaken van stress is een gebrek aan tijd. Mensen voelen zich vaak overweldigd omdat ze simpelweg niet weten hoe ze al hun verplichtingen moeten combineren. Plannen stelt je in staat om effectief gebruik te maken van de tijd die je hebt. Door je dag in te delen in blokken en prioriteiten te stellen, kun je ontdekken dat je vooruitgang boekt en je mindere stress ervaart.

Tips voor effectief tijdmanagement:

-Prioriteiten stellen: Gebruik de Eisenhower Matrix om te bepalen welke taken urgent en belangrijk zijn.

-Focus op één taak tegelijk: Multitasking kan je productiviteit juist verminderen.: je doet alle taken die je tegelijk probeert te doen vaak maar voor de helft. Concentreer je op wat je nu doet en rond het af voordat je verdergaat.

-Gebruik timers: De Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten werkt en daarna 5 minuten pauze neemt, kan je helpen gefocust te blijven.

5. Reflectie en aanpassing

Een goed plan is niet statisch. Het is belangrijk om regelmatig je voortgang te evalueren en aanpassingen te doen waar nodig. Dit voorkomt dat je overweldigd raakt door te veel gebeurtenissen die gebeuren zonder dat je er iets mee doet. Het geeft je ook een kans om te reflecteren op wat goed gaat en wat beter kan, en om nieuwe doelen te stellen.

 6. Creëer een ondersteunend netwerk

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: JE HOEFT NIET ALLES (ALLEEN) TE DOEN! Plannen kan ook betekenen dat je hulp vraagt of samenwerkt met anderen. Het is geweldig om met vrienden, familie of collega’s te brainstormen over manieren om effectiever te plannen. Door samen te werken, kun je ideeën uitwisselen en nieuwe inzichten krijgen. Bovendien is het delen van je doelen met anderen een geweldige manier om verantwoordelijk te blijven en gemotiveerd te blijven.

Van overweldigd naar geweldig

Het is duidelijk dat effectieve planning je kan helpen om stress te verminderen en uiteindelijk een gevoel van controle en voldoening te creëren. Het streven om van ‘overweldigd’ naar ‘geweldig’ te gaan, begint met kleine stappen. Door bewust tijd te investeren in het maken van een plan, geef je jezelf de kans om je leven op een positieve manier te veranderen.

Wil je meer leren over in welke stappen jij van overweldigd naar geweldig kunt gaan?  Doe mee aan ons gratis webinar ‘Van overweldigd naar geweldig.’ Hier ontdek je praktische tips en strategieën om je leven te organiseren, je stress te verminderen en je doelen te bereiken. Samen kunnen we zorgen dat je je weer geweldig voelt!
leven in balans jaarprogramma

Over de schrijver
Lyneke voelt zich af en toe net een stuiterbal: door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid en enthousiasme komt ze af en toe in bijzondere situaties terecht waarbij ze dán pas bedenkt: ‘oeps…ik hier?’ De nieuwsgierigheid bracht haar na negen jaar basisonderwijs in een bakkerij waar ze appeltaarten bakte met mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt. Echter bracht dit niet de voldoening welke ze zocht, dus na een gesprek met de aanstaande schoonmoeder van haar toen tien jarige dochter, solliciteerde Lyneke op een baan in het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werkt Lyneke inmiddels al ruim vier jaar met veel plezier, waarbij ze veel leuke collega’s heeft, waaronder de inmiddels niet meer aanstaande schoonmoeder van haar dochter. Lyneke heeft altijd wat onrust in haar lijf, wat je terug ziet in tikkende voeten, bewegende benen of een wiebelend hoofd. Om te voorkomen dat mensen zich hieraan irriteren, heeft Lyneke een manier ontdekt om tegemoet te komen aan deze beweegbehoefte: Lyneke fietst op en neer naar haar werk (ruim 20 kilometer per dag), loopt drie keer in de week hard en danst op harde muziek zodra haar drie dochters uit het zicht zijn. Muziek maken, luisteren en beleven is een andere uitlaatklep van Lyneke. Sinds de positieve psychologie in haar leven is, bekijkt Lyneke de wereld door een gekleurde bril, is ze milder naar zichzelf en ze hoopt andere mensen te prikkelen om op een positieve en milde manier naar zichzelf, anderen en de wereld te kijken. Lyneke ziet zichzelf als een verbinder. Als het haar lukt om jou met jezelf en jou en de ander te verbinden, kan haar dag niet meer stuk. In het dagelijks leven is Lyneke moeder van drie dochters en woont ze samen met haar partner en dochters en een kat.
Reactie plaatsen